Tato paštika je vlastně jednoduchá pomazánka z jater. Tradiční příprava paštiky je náročnější a více zdlouhavá. Játra a maso se ochucují syrové a ve speciální formě, často vyložené slaninou, se pečou v troubě ve vodní lázni. Pokud ale máte chuť na paštiku a ty kupované se vám díky jejich složení příčí, je tato rychlá játrová paštika dobrým řešením.
Budete potřebovat
(množství na 2 skleničky paštiky)
- 500g kuřecích jater
- Lžíci másla a olej na osmažení jater a cibule (dá se použít i klasické sádlo)
- 1cibuli
- Smetanu na vaření (cca 150 ml)
- 1 „panáka“ brandy (Já jsem použila Metaxu, je možné použít i slivovici nebo klasické červené víno)
- 2 stroužky česneku
- Na dochucení – sůl, pepř, tymián, drcený kmín
Postup
- Játra omyjte, očistěte a rozkrájejte na kousky
- Na pánvi rozehřejte máslo s olejem, nebo klasicky sádlo a osmahněte pokrájenou cibuli.
- Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte játra a chvíli restujte.
- Až se játra zatáhnou, přilijte brandy a nechte bez pokličky provařit cca 2 minuty.
- Stáhněte plamen a přidejte koření – sůl ,pepř, tymián a drcený kmín. Restujte další 2 minuty.
- K játrům přilijte cca 150 ml smetany a společně 5 - 10 minut provařte na mírném plameni. Ke konci přidejte 2 stroužky drceného nebo pokrájeného česneku. Játra jsou hotová rychle, takže se to s dobou přípravy nemusí přehánět.
- Směs nechte trochu zchladnout a rozmixujte ji na pastu, kterou přendejte do skleniček.
Paštika v lednici vydrží týden, pokud ji nebudete jíst hned, nebo ji třeba někomu vezete, je vhodné paštiku zvrchu zalít sádlem. Sádlo vytvoří přirozenou zátku a ochranu proti bakteriím, které by se jinak k paštice lépe dostaly.
TIP
Pokud je na vás paštika příliš játrová a hutná, je možné ji nastavit třeba trochou žervé a udělat ji více lehčí a pomazánkovou.
Co se týče kvality paštik, většinou je to o ceně. U levných paštik často platíte především za sádlo, kůži a éčka.
Složení jedné paštiky z obchodu
Masový vývar, vepřové sádlo, vepřová kůže, vepřová a drůbeží játra, cibule, sůl, bramborové vločky, rostlinná a živočišná bílkovina, cukr, glukózový sirup, chlorid sodný, stabilizátory a emulgátory – karagenan, E 412, E450, E471, E500, konzervanty – E250, E262, E120, zvýrazňovač chuti E621, E330, směs koření.
Tak co – přešla vás chuť?
U paštik se rozhodně vyplatí číst etikety …
Kamila
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.