Fazole mungo mají mnoho nutričních benefitů a patří do zdravého jídelníčku. Nejoblíbenější je jejich konzumace v naklíčené podobě nebo ve formě dhálu. Dhál, nebo také dhal či dal, je luštěninová kaše. Ta se v Indii tradičně připravuje především z munga.
Mungo můžete koupit buď celé nebo půlené. Půlené mungo je rychleji rozvařené a dhal je přirozeně kašovitější. Pokud vám vyhovuje více struktury, doporučuji přípravu z celého munga.
Dhál s oblibou připravuji také v pomalém hrnci. Je to velmi praktické a šetří to čas.
Ingredience
- 300 g fazolek Mungo
- 2 cibule
- 1 balení krájených rajčat (asi 400 g, v sezóně mohou být čerstvá)
- 2 lžíce rajčatového protlaku (kupuji bio v tubě)
- 3/4 litru zeleninového vývaru (+ další tekutina dle potřeby)
- Kokosové mléko ( asi 200 ml, nebo dle chuti a potřeby)
- Olej
- Na dochucení koření Garam masala, kurkuma, sůl, pepř.
Postup
- Fazolky mungo namočím ideálně přes noc nebo alespoň na pár hodin. Vodu pak sliju.
- V hrnci na oleji orestuji na drobno nakrájenou cibuli. Přidám koření, krátce promíchám a hned vsypu mungo a zaliju vývarem. Vařím asi 30 minut.
- Přidám rajčata, kokosové mléko a vařím dál na mírném stupni do úplného změknutí fazolek.
- Ke konci odeberu 1 větší naběračku směsi a s trochou vývaru či kokosového mléka rozmixuji tyčovým mixérem na zcela hladkou kaši. Tu vliji zpět do hrnce. Dhál získá krémovou konzistenci.
- Na závěr už jen doladím chuť a podávám nejčastěji s rýží Basmati. Někdy si dhál vylepším o několik opečených kostiček tempehu... Výborné!
Garam masala je běžně dostupná směs koření. Její složení se liší, má více variant. Obecně obsahuje koriandr, římský kmín, nové koření, muškátový oříšek, pepř, kardamom, hřebíček, fenyklový a bobkový list.
☝️Další variantou na toto vděčné a syté jídlo je dhal z velkozrnné hnědé čočky s rajčaty.🐭
Ať se vám jídlo povede!🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.