Rychle / jednoduše / zdravě

Cuketovo - rukolová polévka s opečeným sýrem Halloumi

Rychle hotová krémová zeleninová polévka bez mouky. Snadná na přípravu. Opečené kostičky sýra jí dodají sytost, opražená semínka zase báječnou křupavost.
Rukolová polévka

V tomto receptu chci vyzdvihnout rukolu. Ta je obecně vnímána hlavně jako "ty štiplavé salátové listy". Rukola však roste v mnoha podobách. Někdy jsou její lístky jemné a šťavnaté, jindy větší a tužší. A ty se zrovna mohou hodit pro tepelnou úpravu.

Z rukoly můžete snadno vyrobit rukolové pesto nebo polévku nebo ji krátce nasekanou podusit a přidat do polévek či těstovinových salátů.

Mně vyhovuje v polévce rukolu kombinovat s další zeleninou, což zjemní její chuť. Hodí se podobně barevné druhy jako cuketa, brokolice, mladý hrášek...

V polévkách pak nemám ráda sýry, které se roztečou a táhnou. Ideální je proto sýr Halloumi, který je určený ke grilování a opékání a je s ním pohodlná práce. 🙂

 Ingredience ( 3 - 4 misky polévky)

  • 2 menší pevné cukety
  • 100 g rukoly
  • 500 ml vývaru (další dle potřeby)
  • 150 ml smetany (např. tradiční smetana, thajské kokosové mléko na vaření nebo rostlinná kešu smetana)
  • Na dochucení sůl, pepř, kurkuma nebo oblíbené orientální či jiné koření vhodné k zelenině
  • 150 až 200 g sýra Halloumi (Sýr vhodný ke grilování)
  • 4 lžíce dýňových semínek
  • Olivový olej
  • Bylinky dle chuti na ozdobu (Já jsem dala řeřichu)

 Postup

  1. Cuketu důkladně očistím, umyju, osuším a nakrájím na kostičky. Ty orestuji na olivovém oleji. Zaliju vývarem tak, aby byla cuketa ponořená a vývar byl jen 2 cm nad ní. Povařím 5 minut. Cuketa i rukola nevyžadují dlouhou dobu vaření.
  2. Do hrnce přidám koření, dochutím a rozmixuji do hladka. Nejjednodušší je docílit dokonale hladké konzistence ve stolním mixéru.
  3. Doplním preferovanou smetanou nebo kokosovým mlékem. Znovu promixuji. Doladím konzistenci polévky tak, aby byla tekutá, ale krémová.
  4. Sýr Halloumi rozdělím na plátky. Osuším je, potřu olivovým olejem a opeču z obou stran do zlatova. Snížím teplotu a na té samé pánvi na sucho opražím dýňová semínka. Měla by se lehce nafouknout a být křupavá. Nesmí se spálit, jinak budou hořká.
  5. Do misky naliju 2 až 3 naběračky zeleninového krému a doplním kousky opečeného sýra a křupavými semínky.

 TIP

Dýňová semínka si můžete opražit i na druhý den a posypat s nimi zase jinou polévku. Doporučuji vyzkoušet krémovou cizrnovou polévku s pečeným celerem.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Sýr Halloumi recept

Cuketová polévka s rukolou, kterou lze pro sytost doplnit o opečený sýr Halloumi. Tradičně je tento sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka. Na Českém trhu často najdeme variantu, kde je nakombinované kravské, ovčí i kozí mléko. Stačí kouknout do složení.

 
Rukola polévka

Rozmixovanou cuketovo - rukolovou polévku ke konci zjemním smetanou. Lze použít tradiční 12% smetanu, nebo kokosové mléko nebo např. smetanu z kešu oříšků. Vždy je lepší dát na začátku méně tekutiny a následně doředit dle potřeby.

 
Polévka s rukolou

Polévku lze dochutit různými způsoby. Teď jsem zvolila pikantní asijské koření s chilli a kurkumu navíc. Kurkuma dodá polévce ,kromě jiných benefitů, zářivou barvu.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?