V tomto receptu chci vyzdvihnout rukolu. Ta je obecně vnímána hlavně jako "ty štiplavé salátové listy". Rukola však roste v mnoha podobách. Někdy jsou její lístky jemné a šťavnaté, jindy větší a tužší. A ty se zrovna mohou hodit pro tepelnou úpravu.
Z rukoly můžete snadno vyrobit rukolové pesto nebo polévku nebo ji krátce nasekanou podusit a přidat do polévek či těstovinových salátů.
Mně vyhovuje v polévce rukolu kombinovat s další zeleninou, což zjemní její chuť. Hodí se podobně barevné druhy jako cuketa, brokolice, mladý hrášek...
V polévkách pak nemám ráda sýry, které se roztečou a táhnou. Ideální je proto sýr Halloumi, který je určený ke grilování a opékání a je s ním pohodlná práce. 🙂
Ingredience ( 3 - 4 misky polévky)
- 2 menší pevné cukety
- 100 g rukoly
- 500 ml vývaru (další dle potřeby)
- 150 ml smetany (např. tradiční smetana, thajské kokosové mléko na vaření nebo rostlinná kešu smetana)
- Na dochucení sůl, pepř, kurkuma nebo oblíbené orientální či jiné koření vhodné k zelenině
- 150 až 200 g sýra Halloumi (Sýr vhodný ke grilování)
- 4 lžíce dýňových semínek
- Olivový olej
- Bylinky dle chuti na ozdobu (Já jsem dala řeřichu)
Postup
- Cuketu důkladně očistím, umyju, osuším a nakrájím na kostičky. Ty orestuji na olivovém oleji. Zaliju vývarem tak, aby byla cuketa ponořená a vývar byl jen 2 cm nad ní. Povařím 5 minut. Cuketa i rukola nevyžadují dlouhou dobu vaření.
- Do hrnce přidám koření, dochutím a rozmixuji do hladka. Nejjednodušší je docílit dokonale hladké konzistence ve stolním mixéru.
- Doplním preferovanou smetanou nebo kokosovým mlékem. Znovu promixuji. Doladím konzistenci polévky tak, aby byla tekutá, ale krémová.
- Sýr Halloumi rozdělím na plátky. Osuším je, potřu olivovým olejem a opeču z obou stran do zlatova. Snížím teplotu a na té samé pánvi na sucho opražím dýňová semínka. Měla by se lehce nafouknout a být křupavá. Nesmí se spálit, jinak budou hořká.
- Do misky naliju 2 až 3 naběračky zeleninového krému a doplním kousky opečeného sýra a křupavými semínky.
TIP
Dýňová semínka si můžete opražit i na druhý den a posypat s nimi zase jinou polévku. Doporučuji vyzkoušet krémovou cizrnovou polévku s pečeným celerem.🙂
Ať se vám polévky povedou!🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.