Přípravy lasagní se lidé často zbytečně bojí. Výsledek vypadá "složitě", práce je to ale rychlá a jednoduchá.
Já už různé druhy lasagní připravuji od oka. Někdy jsou více šťavnaté, jindy méně, někdy dám více zeleniny, jindy zase více masa nebo více plátků těstovin. Pokaždé je výsledek super. 🙂
Toto je verze s cuketami, bez použití tradičního bešamelu. Bešamel má svou originální specifickou chuť a konzistenci, o tom žádná... Co dát ale místo něj, když nechcete používat máslo a bílou mouku? Jednou z možností je omáčka ze zakysané smetany, sýra a vajec. Raz dva umíchaná.
Ingredience na 4 porce
- 9 až 12 plátků lasagní (podle formy, jak to vyjde...)
- 2 až 3 cukety (podle velikosti)
- Olivový olej
Na omáčku
- 400 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 200 g tvrdého vyzrálejšího sýra (cheddar, gouda...)
- Sůl, mletý muškátový květ
- 3 lžíce mléka (libovolný druh)
Postup
- Nejdříve si připravím cukety. Omyju je, případně očistím kartáčkem. Slupku nechám a nakrájím je na asi půlcentimetrové plátky. Mohou to být i velká a šikmá kolečka. Dle velikosti a tvaru cuket....Plátky cuket pak krátce orestuji z obou stran na nepřilnavé pánvi vymazané olivovým olejem nebo přepuštěným máslem.
- Omáčku jednoduše vytvořím tak, že rozmíchám zakysanou smetanu s vejci, ochutím a vmíchám nastrouhaný sýr. Když je smetana hodně hustá, zředím směs ještě pár lžícemi mléka.
- Vhodnou formu širokou asi na 3 plátky lasagní vymažu trochou tuku, položím pár plátků orestovaných cuket, na ně dám trochu omáčky a na to lasagně. Suché lasagne, není třeba je předvařovat. Pak pokračuji obdobně. Někdy udělám 3 vrstvy (9 lplátků asagní), jindy 4 vrstvy (12 plátků).
- Vše končí slabou vrstvou omáčky na vrchu, kterou je možné ještě trochu pokapat olivovým olejem.
- Peču přikryté na 200 stupňů asi 30 minut. Když k zapékací formě nemám víko, dám na ni menší plech nebo alobal...👍
Lasagně je vhodné nechat před krájením chvíli odpočinout. Lehce zatuhnou a jde to lépe
☝️Pokud vám po nakrájení potřebných plátků zbydou cukety, lze je jednoduše použít třeba do této krémovébatátovo-cuketové polévky. Nejlepší je s opraženými kešu.🐭👍
Cukety jsou díky své jemné neutrální chuti použitelné do slaných, ale i sladkých receptů. Dnes to byly lasagne, příště to bude perník. 🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.