Cílem tohoto receptu bylo uvařit polévku, jejíž základ bude tvořit klasická velkozrnná hnědá čočka, kterou koupíte všude.🙂
Také jsem chtěla recept vytvořit ve "vegetariánské" verzi bez uzeniny, protože i bez ní lze dosáhnout výrazné a plné chuti.🙂
V polévce je hodně kořenové zeleniny, která čočku odlehčí. Přeci jen je to na trávení náročnější luštěnina a není třeba to s jejím množstvím přehánět. Vždy je dobré luštěninu doplňovat hojně zeleninou...
U tohoto receptu chci vyzdvihnout 1 věc, a to použití mletého bobkového listu a mletého nového koření. Velmi se mi osvědčilo. Různé polévky či omáčky mohu obohatit tímto kořením bez nutnosti řešit, co pak s kuličkami a lístky... Šetří to čas.🙂
Ingredience
- 200 g suché velkozrnné čočky
- 250 g mrkve
- 250 g celeru
- Tuk na opékání zeleniny
- 1,5 litru vývaru (+ dalšího cca 0,4 litru na doladění hustoty)
- 2 lžíce mouky (Typ dle vašeho stylu, já jsem dala mouku z červené čočky)
- 1 lžička celého římského kmínu
- Bobkový list, nové koření (používám mleté, abych nemusela lovit)
- 2 stroužky česneku
- Majoránka, sůl, pepř dle chuti
- Kousek másla na zjemnění do hotové polévky (lze vynechat)
Postup
- Čočku předem namočím do studené vody na několik hodin. Může být namočená přes noc nebo alespoň 2 hodiny. Vodu sliju. Čočku dám do hrnce a zaliju ji 1,5 l vody nebo vývaru. Vařím asi 30 minut, než přidám další ingredience.
- Zatímco se vaří čočka, připravím si kořenovou zeleninu. Mrkev a celer oškrábu a nakrájím na menší stejně velké kostičky. Ty opékám na pánvi na tuku, až chytí barvu. Zelenina pak v polévce chutná výrazněji.
- Když se čočka vaří asi 30 minut, přidám k ní zeleninu a dochutím římským kmínem, majoránkou, česnekem, bobkovým listem a novým kořením. Vařím do změknutí zeleniny a požadované konzistence čočky.
- Ke konci polévku ještě zahustím 2 lžícemi mouky z červené čočky rozkvrdlané v hrnku vody. Nechám 5 minut provařit. Doladím chuť, hustotu a hotovo!
Polévku servíruji s krutony. Chleba nakrájím na kostičky a pozvolna je opeču na přepuštěném másle nebo olivovém oleji do zlatova. Lehce osolím nebo ochutím česnekem.🙂
☝️Máte rádi polévky s luštěninami? Doporučuji vyzkoušet tuto bramborovou polévku s červenou čočkou.🙂
Ať se vám polévky povedou!🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.