Když už doma vařím cizrnu, vařím vždy celé balení. Nejčastěji se cizrna prodává v půlkilovce. Když je cizrna do měkka uvařená, rozhodnu se, jak s ní naložím. Většinou cizrnu využiju do více typů jídel. Hodí se do bramboračky, do výživných zeleninových salátů, těstovin, nebo do pomazánek.
Ingredience
- 1 balení suché cizrny (základní surovina)
- 2 střední brambory
- 2 stroužky česneku
- sůl, majoránka, drcený kmín, bobkový list, kurkuma
- Voda nebo vývar
- Smetana nebo rostlinná smetana na zjemnění
- olivový olej
- Chléb na krutony
Postup
- Cizrnu nasypu do mísy, zaliju vodou a nechám ji bobtnat nejlépe přes noc. Klidně 12 hodin i více. V období horka vodu během bobtnání klidně vyměním, když to uznám za vhodné.
- Druhý den vodu sliju, cizrnu propláchnu a dám do hrnce. Zaliju dostatečným množstvím vody. Na půl kila cizrny to bude určitě litr a půl. Vodu nesolím. Do hrnce je možné přidat nějaké koření či bylinky, kte ré zlepšují stravitelnost cizrny. Doporučuje se např. lžička kmínu, pár snítek libečku, bobkový list či trocha majoránky. Je třeba ale počítat s tím, že se voda vyleje.
Cizrnu vařím bez pokličky na mírném stupni min. hodinu a půl. Pak ji sliju.
Z části uvařené cizrny připravím krémovou polévku. Cizrnu nasypu do hrnce, přidám 2 nastrouhané brambory a zaliju vodou nebo vývarem tak, aby voda sahala cca 3 cm nad ingredience. Vařím 10 minut, během varu ochutím majoránkou, česnekem, solí, někdy přidám i kurkumu, která zajistí krásnou barvu.
Pak už jen obsah hrnce rozmixuji do hladka tyčovým mixérem, nejjednodušší je ale krémovou polévku vyrobit ve stolním mixéru, který zajistí dokonale jemnou konzistenci. V průběhu mixování přidám dle chuti smetanu a případně ještě doředím dle situace a požadované konzistence. Polévku pak na talíři doplním o opečené chlebové krutony. 🙂
Pokud chci, aby byla polévka více zajímavá, ke krutonům přidám ještě okořeněnou praženou cizrnu. Uvařenou suchou cizrnu smíchám s malým množstvím olivového oleje, okořením oblíbenou směsí, která obsahuje papriku. Cizrnu buď opeču pozvolna na pánvi nebo ji opražím v troubě do křupava.
Tipy, jak využít uvařenou cizrnu
Zkuste luštěninovou pomazánku z cizrny a sušených nakládaných rajčat
Upečte si cizrnu s květákem a namáčejte do jogurtového dipu.
Připravte si cizrnu s těstovinami, drcenými rajčaty a pancettou
Ať se vám recepty s cizrnou povedou!🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.