Tento recept je velice nenáročný na práci. Musíte na něj tedy myslet den předem, abyste si namočili cizrnu, pak už jde ale vše raz dva a skvělé výživné jídlo je na stole.
Budete potřebovat
- ½ balíčku cizrny (cca 250g) + bobkový list, nové koření a kmín k vaření cizrny
- Olivový olej
- 1 lžíci sladké papriky
- Cibuli (1 nebo 2)
- 1 smetanu (použila jsem rostlinnou sojovou smetanu)
- Na dochucení – sůl, případně Solčanku nebo trochu zeleninového BIO bujónu
- K podávání – čerstvou petrželku, jako přílohu chleba, těstoviny, rýži ...
Postup
- Suchou cizrnu namočte nejlépe přes noc a nechte ji pěkně nacucat vodu. Namáčím ji klidně 24 hodin …
- Vodu, ve které se cizrna máčela slijte, cizrnu propláchněte a dejte vařit do hrnce s novou vodou. Můžete přidat 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, kmín. Sůl se doporučuje přidávat až později, lépe pak luštěnina měkne.
- Cizrnu vařte do změknutí, až je příjemně máslová. Pokud byste ji neuvařili dostatečně, může slupka zůstat tužší a nebude to ono. V klasickém hrnci může vaření trvat až 1,5 hod, v papiňáku máte hotovo kolem 40 minut.
- Jakmile máte k dispozici vařenou cizrnu, je už příprava jídla rychlou záležitostí. Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji zesklovaťet na olivovém oleji.
- Přidejte dle chuti červenou papriku, já dávám vždy hodně, třeba tak lžíci, krátce promíchejte, aby se paprika nespálila a hned přidejte libovolné množství cizrny i s vývarem, tedy vodou, ve které se vařila. Vody dejte nejdříve méně, dolít můžete vždy.
- Teď přijde na řadu smetana. Použít můžete jak klasickou, tak rostlinnou. Jelikož je cizrna na paprice oblíbených jídlem veganů, používá se často právě rostlinná smetana – třeba sojová, kterou dnes seženete v každém větším supermarketu. Rostlinná smetana je navíc lehčí na trávení.
- Nechte společně 5 minut provařit a odeberte si 2 naběračky cizrny na paprice a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Tato hladká hmota nebo pasta přirozeně zahustí celé jídlo. Nemusíte tedy použít žádnou mouku …
Pokud máte čerstvou petrželku, můžete jí každý talíř ozdobit.
TIP
Pokud by vám to chuťově sedělo, má něco do sebe na závěr toto jídlo doladit trochou citronové šťávy …
V některých receptech se objevuje majoránka. Nedoporučuji, děláte cizrnu na paprice a ne cizrnový guláš. Na ten je recept případně ZDE
Dobrou chuť!
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.