Recept

Bramborovo-sýrová polévka

Tato polévka je chutná, sytá a pokud si ji uděláte pikantní, tak vás i zaručeně zahřeje.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tato polévka je chutná, sytá a pokud si ji uděláte pikantní, tak vás i zaručeně zahřeje. Na polévce nemůžete nic zkazit, pokud byste neodhadli množství brambor, můžete polévku na závěr vždy trochu doředit vývarem. U některých ingrediencí jsou na měření množství použity hrnky, pro přesnost jsem to ponechala tak, jak jsem recept dostala od kamarádky z Anglie.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml

  • 6 hrnků na kostičky nakrájených brambor
  • 1 na jemno nakrájenou klasickou žlutou cibuli
  • 1 hrnek na jemno nakrájeného celeru
  • 2 stroužky na drobno pokrájeného česneku
  • 1 vrchovatou lžíci mouky (dala jsem jemně mletou celozrnnou špaldovou)
  • cca 800ml kuřecího vývaru
  • 2 kelímky smetany – můžete dát i jeden kelímek, záleží, jak moc smetanovou polévku chcete. Já jsem použila 1 kelímek klasické smetany a 1 kelímek zakysané smetany. Vhodná je i rostlinná smetana.
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžíci hořčice bez chemické kozervace (pozor, nepřehnat)
  • Na dochucení – sůl, pepř, možno trochu sojové omáčky bez glutamátu
  • 150g nastrouhaného čedaru
  • Na ozdobu – na drobno pokrájený pórek

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na olivovém oleji.
  2. Přidejte na drobno nakrájený celer a restujte spolu s cibulí cca 5 minut.
  3. Přidejte lžíci mouky a 1 minutu restujte. V případě potřeby přikápněte trochu olivového oleje.
  4. Dále do hrnce zamíchejte na kostičky nakrájené brambory, sladkou papriku a lžíci hořčice. 1 minutu
  5. restujte.
  6. Vše zalijte kuřecím vývarem, ochuťte trochou pepře, soli, popř. sojové omáčky.
  7. Vařte do změknutí brambor tak 15 minut.
  8. Přidejte česnek. V mnoha receptech se česnek přidává hned na začátku, kdy se restuje cibule. Tím ale přijdete o důležité léčivé látky v něm. Vždy je lepší přidat ho až ke konci, aby se nevařil déle, než 3 minuty.
  9. Brambory můžete nechat vcelku, nebo je na hrubo rozšťouchat.
  10. Polévku odstavte z plotny nebo plamen stáhněte a na úplný závěr do polévky vlijte směs smetany a nastrouhaného sýra.
  11. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

TIP

Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete polévku doladit chilli papričkami, cayenským pepřem nebo kořením tabasco.

Dobrou chuť!

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...