Recept je delší, příprava dortu však vůbec není složitá. Zjednodušeně řečeno v jedné míse umícháte ingredience na korpus a dáte ho péct. Mezitím si připravíte pudinkovo máslový krém. Na vrchní polevu pak stačí rozpustit čokoládu se smetanou. Rozříznete korpus, namažete krémem, polijete, dozdobíte, hotovo...😀
Někdy mi ten dort vyjde esteticky lépe, jindy se s tím "nemažu". Náhodou má něco do sebe, že není dokonalý jako z cukrárny, ale je domácí a má v sobě kus té správné energie. A ta chuť!
Ingredience na formu o průměru 20 cm
Korpus
- 100 g bezlepkové směsi - doporučuji Schär Mix C - Patisserie
- 3 vejce
- 150 g cukru - klasický nebo jemný přírodní třtinový
- 60 g rostlinného oleje
- 45 g kakaového prášku
- 5 g kypřícího prášku do pečiva bez lepku
- 25 ml mléka
Krém
- 250 ml mléka
- 1 kakaový pudink bez lepku (klasický pytlík 40 g)
- 200 g povoleného másla
- 100 g hořké čokolády
- 100 g moučkového cukru (nebo jiná jemně mletá alternativa)
- 1 lžíce rumu (raději méně a ochutnat...
Čokoládovo-smetanová měkká poleva
- 100 g čokolády nebo kvalitní čokoládové pecky (středně hořká, stačí 50 až 60 procent)
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup
Jako první připravím korpus. Těsto je hotové raz dva. Elektrickým šlehačem vyšlehám do pěny vejce s cukrem. Trvá to několik minut. Pak postupně zašlehám olej, mouku, kakaový prášek, kypřící prášek a trošku mléka. Vymíchám do hladké hmoty. Vliju do menší kulaté formy o průměru 20 cm, kterou předtím vymažu tukem a vysypu bezlepkovou suchou ingrediencí jako je např. rýžová krupička. Peču na 170 stupňů do "suché špejle". Může to být okolo 35 minut.
Rozpustím čokoládu. Čokoláda se nesmí rozpouštět při vysoké teplotě. V žádném případě v rendlíku přímo na plotně "na plný pecky". Ideální je rozpustit čokoládu pozvolna nad párou nebo ve vodní lázni.
V malém rendlíku důkladně rozmíchám pudinkový prášek s mlékem. Pozor. Mléka je záměrně poloviční množství než při tradiční přípravě pudinku. Směs přivedu k varu do zhoustnutí. Rendlík přiklopím pokličkou nebo fólií a nechám vychladnout.
A teď už jen umíchat krém. Ideálně metličkovým šlehačem nebo v nějakém robotu pokud s ním pracujete. Nejdříve rozšlehám máslo s cukrem do krémové hmoty. Postupně zašlehávám vychladlý pudink a nakonec promíchám s rozpuštěnou čokoládou (né úplně horkou...). Chuť vyladím troškou rumu. Maximálně dávám lžíci....
Vychladlý upečený korpus rozříznu dlouhým nožem na 3 části. Na 1. plát korpusu namažu polovinu krému, dám 2. plát korpusu a namažu zbytkem krému. Přiklopím 3. vrchním plátem korpusu a ten nechám holý. Dávám na něj polevu.
Na polevu si ohřeju smetanu, nalámu do ní čokoládu a nechám čokoládu rozpustit. Pak jen rozmíchám do hladké lesklé hmoty. Hned ji naliju na dort nechám rovnoměrně rozlít do všech stran tak, aby částečně stekla i na strany. Lehce si pomáhám stěrkou.
Když poleva jen lehce zatuhne, rovnou dort ozdobím, aby se zdobící dobrůtky k polevě hezky přilepily. Mohou to být různé cukrářské vychytávky, mně bohatě postačily mražené maliny...🙂
Dort nechte odpočinout a vychladnout, aby se všechny vrstvy krásně propojily. Hotovo!
TIP č. 1
Na tento dort potřebujete jen 100 g bezlepkové směsi. Rozhodně nedoporučuji směs nahrazovat jinou "jednodruhovou" bezlepkovou moukou. Sázkou na jistotu je MIX C od Schäru. Z této směsi ráda připravuji také sušenky a kynuté lívanečky. Tuto osvědčenou směs můžete koupit buď na eshopu Dr.Schär nebo na Rohlíku, či ve větších supermarketech v bezlepkové sekci.🙂
TIP č. 2
Když jsme s mojí mamkou dělaly tento dort mladší dcerce k 9. narozeninám, přála si bílou polevu. Použily jsme tedy polevu z bílé čokolády, na které vynikly malé barevné kytičkové bonbónky či lentilky.
☝️A kdybyste chtěli na nějaké oslavě prostřídat sladký dort nějakou zdravou chuťovkou, vyzkoušejte tuto zářivou hráškovou pomazánku s bezlepkovými krekry
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.