Rychle / jednoduše / zdravě

Lexikon

Karob

Karob je známý také jako svatojánský chléb a lze ho považovat za alternativu kakaa. Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Karob obsahuje dostatek bílkovin, minerálů a vitamínů. Jeho výhodou je, že neobsahuje kofein a alergenní látky, je tedy jeho zdravější variantou. V karobu nalezneme především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, z vitaminů pak vitamíny A, B, a D. Je také přírodním zdrojem aminokyselin a vlákniny. Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu nižší, než u kakaa, je tedy vhodný i pro různé diety. Karob představuje vhodnou náhražku kakaa pro alergiky, může být ale i bohatým zdrojem živin pro všechny ostatní.