Rychle / jednoduše / zdravě

Lexikon

Goji

Plody kustovnice čínské zdánlivě připomínají malé šípky. Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velikých keřích. V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje Goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci. Ideální je konzumovat kustovnici v čerstvém stavu. Takovou je však problém sehnat, protože plody nevydrží čerstvé déle, než pár dní. V našich končinách jsou běžně dostupné sušené bobule kustovnice činské. Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí a jogurtů. Doporučené denní dávkování pro dospělé osoby jsou asi dvě hrstky bobulí denně. Menší děti by rozhodně neměly konzumovat více, než poloviční dávku.