Rychle / jednoduše / zdravě

Lexikon

Antioxidanty

Látky, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů. Rovněž mají schopnosti opravovat části DNA, které byly volnými radikály poškozeny. Odborníci se shodují na tom, že účinnost přirozených antioxidantů přijímaných přirozeně třeba v ovoci a zelenině je výrazně vyšší než u stejné dávky podané v čisté podobě formou potravinového doplňku (samostatný vitamin E). Důvodem je multiplikační efekt jednotlivých mikronutrientů. Mezi nejdůležitější přirozené antioxidanty patří vitaminy (hlavně C a E), karotenoidy, flavonoidy, třísloviny aj. Z potravin má nejvyšší antioxidační účinek například oregano, ostružiny, červené víno, grepová semínka, zelený čaj, jahody apod. Problematika antioxidantů je odborníky stále zkoumána, pokud ale dodržujeme základní pravidla zdravého životního stylu a jíme dostatek ovoce, zeleniny, případně zelené potraviny, má naše tělo dostatečnou antioxidační kapacitu.