Potravinové aditivum je jakákoli přírodní nebo syntetická látka použitá ke zdokonalení konečného výrobku. Taková látka je schopna příznivě ovlivňovat vlastnosti potraviny při výrobě, úpravě, balení, přepravě nebo skladování. Mezi aditiva patří: potravinářská barviva, sladidla, konzervanty, antioxidanty, kypřící látky, stabilizátory (stabilizují konzistenci, barvu, chuť, vůni), zahušťovadla, želírující látky, modifikované škroby, emulgátory, tavicí soli, okyselovadla, pěnotvorné látky a odpěňovače, nosiče, rozpouštědla, protispékavé látky, lešticí látky, balicí plyny, propelanty (plyny vytlačující potravinu z obalu), zvlhčující látky, plnidla, zpevňující látky, látky zlepšující mouku. Použití přídatných látek je sice regulováno nařízením EU, přesto je důležité, aby spotřebitelé častou konzumací téhož výrobku nedosahovali příliš vysokého příjmu některé látky, např. dusitanů z uzenin. V dnešní době je nutné sledovat složení výrobků a snažit se vyhýbat syntetickým látkám, kterými zbytečně zatěžujeme organismus.