Rychle / jednoduše / zdravě

Jak na zeleninové krémy podle barev

Jeden z nejsnadnějších nejzdravějších způsobů, jak do sebe dostat dostatečnou porci zeleniny jsou krémové zeleninové polévky. Jejich příprava je rychlá, úplně snadná a jídelníček obohatíme nejen o tolik potřebnou vlákninu, ale především o antioxidanty. Jak je barevně naladit?
Brokolicová polévka

Jeden z nejsnadnějších a nejzdravějších způsobů, jak do sebe dostat dostatečnou porci zeleniny jsou krémové zeleninové polévky. Jejich příprava je rychlá, úplně snadná a jídelníček obohatíme nejen o tolik potřebnou vlákninu, ale především o antioxidanty. Jak to ale udělat, aby to nebylo pořád to samé dokola?

Skořo hřích by bylo dělat krémovou zeleninovou polévku "co je zrovna po ruce" a ono z toho stejně pokaždé něco vyleze. Samozřejmě, že vyleze a bude to třeba i dobré, neochuzujme se ale o tu možnost zažít díky zelenině pokaždé jinou chuť a barvu na talíři. Jíme přece i očima!

Tak třeba jedna z mých oblíbených kombinací na krémovou polévku je brokolice a mrkev. Jste ale inteligentní, takže si bleskovou vizualizací dokážete představit výslednou barvu.... Prostě nenadchne. Co tedy s tím?

Řešení je jednoduché! Můžete použít zvlášť buď brokolici a pak zase mrkev a pokaždé docílíte nádherně sytě barevné a zářivé polévky.

Ještě lepším řešením však je zapojit další druh zeleniny nebo jiné ingredience, aby byl výsledek z nutričního pohledu pestřejší.

Existuje tolik druhů zeleniny, že je zbytečné zahlcovat vás nekonečnými kombinacemi. Princip je jasný, takže jen pár příkladů.

  • Nádherně sytě zelená barva vznikne z kombinace brokolice a pórku
  • Sytě oranžová barva zase z batátů a červené čočky
  • Svetle oranžová z dýně a červené čočky
  • Zářivě červená barva jak jinak než z rajčat a paprik.
  • Světlounká zelená během chvíle z medvědího česneku, bylinek zjemněná smetanou.
  • Žlutou máte raz dva z květáku a celeru ochucené kari kořením.
  • Růžovou zase z červené řepy, mrkve zjemněné trochou čerstvého sýra.

Jakoukoliv krémovou zeleninovou polévku pak můžete na talíři dozdobit:

  • čerstvými nasekanými bylinkami
  • pokapat aromatickými oleji lisovanými za studena. Já si vyloženě ujíždím na hodně výrazných. Třeba do mrkvovo - dýňové polévky si na talíř nakapu tento olej, který zároveň udělá umělecký efekt :)
  • posypat opraženými dýňovými (nebo jinými)semínky
  • obohatit lžící uvařené obiloviny (quinoa, bulgur, kuskus)
  • vložit do talíře rychlé domácí knedlíčky
  • pro doplnění bílkovin kuličkami cizrny nebo na kostičky opečeného tofu či vaječné bílkoviny Šmakouna.
  • křupavými chlebovými krutonky, které můžete opéct v troubě a udělat je buď sýrové nebo česnekové.

Ke úžasnému výsledku není potřeba celý seznam ingrediencí. V jednoduchosti je půvab, barvy i zdraví ...

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?