Zimní salát - vitaminová bomba ve skleničce

30.01.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento výborný vitaminový salát přivezli na ochutnání mí rodiče, kteří ho dělali podle receptu paní Květy z Nejdku. Salát si prakticky připravíte do skleniček a můžete podávat k jakémukoliv jídlu ..

Budete potřebovat

Na nálev

Postup

  1. Nakrouhejte na jemno červenou řepu, bílé zelí, nakrájejte cibuli a nastrouhejte křen, případně použijte křenovou pastu.
  2. Připravte si nálev tak, že všechny suroviny, tedy vodu, ocet, sůl, cukr a pár kuliček pepře společně několik minut povařte.
  3. Nálev nechte vychladnout.
  4. Ve větší míse pak všechnu zeleninu promíchejte společně s vychladlým nálevem. Pořádně promíchejte a nechte 24 hodin odležet, než směs povolí šťávu.
  5. Po 24 hod. nandejte do sklenic i se šťávou a sterilujte 5 min. při 90 stupních.

TIP

Stejným způsobem lze připravit menší množství salátu a pokud ho budete skladovat v lednici a v dohledné době sníte, nemusíte sterilovat.

Červená řepa, zelí, cibule a křen jsou plodiny, které našemu tělu dodávají velké množství živin, mají pozitivní vliv na náš trávící systém, působí proti bakteriím, virům a plísním v našem organismu. Tento salát je především v zimním období ideální volbou, jak posílit imunitní systém.

Pozor!

Podobné saláty bývají k zakoupení v plastových průhledných kelímcích. Vždy se podívejte na složení. Na první pohled se jedná o kelímek plný zdraví, po přečtení etikety tento názor můžete změnit. Mnohdy obsahuje zdraví škodlivé chemické konzervanty a vy chcete své zdraví přeci posílit a ne odrovnat.

Doporučení

Krouhání červené řepy vyžaduje zvláštní oblečení - nejlépe bílou sváteční halenku ;-)