Zelný salát - dobře chutnající porce vitaminů za pár korun

31.08.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Koupíte hlávku zelí, nakrouháte, přidáte pár ingrediencí, pořádně promačkáte a po odležení máte pochoutku za pár korun s pořádnou porcí vitamínů. Zeleninové saláty jsou oblíbené, občas je to ale to samé dokola. Rajčata, okurka, salát...Zelný salát je příjemnou změnou a může doplnit jakékoliv jídlo.

Budete potřebovat

Postup

  1. Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Buď na krouhači nebo pomocí velkého nože. Jde to celkem dobře. Tvrdý košťál samozřejmě odkrojte.
  2. Mrkev nastrouhejte na hrubo a přidejte k zelí.
  3. Ochuťte cukrem, solí, octem (případně citronovou šťávou) a přidejte olej.
  4. Všechno důkladně promíchejte. Směs pořádně propracujte a promačkejte rukama, zelí pěkně zkřehne a pustí šťávu.
  5. Nechte alespoň hodinku odležet, pak teprve podávejte. Druhý den je ještě lepší!

Proč by muži měli jíst křen?

V dávnějších dobách se křen vždy spojoval s mužstvím. Tato bylina měla svým kořenem léčit všechny "manželské nemoci". V evropských zemích křen nikdy nesměl chybět na stole svatební hostiny. Miska se strouhaným křenem byla určena především ženichovi. Tomu měl dodávat odvahu a sílu při plnění manželských povinností. V některých evropských oblastech se dodržoval další zvyk přípravy křenu pro ženicha na svatební hostinu. Nevěsta musela nastrouhat kořen křenu vlastnoručně a pokud tak učinila bez jediné slzičky, bylo to znamením, že své panenství už ztratila.

Tak co, milé dámy, kdo zítra své polovičce připraví zelný salát s křenem? ;)