Zelné bramboráky pečené v troubě

01.04.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Dobrý bramborák je sám o sobě dokonalou záležitostí. Použít výraz "vylepšit bramborák" kyselým zelím by tedy nebylo úplně přesné. Zelné bramboráky jsou zkrátka jednou z variant a také skvělým nápadem, jak do jídelníčku zapojit zelí.

A proč je péct v troubě? Klasický smažený bramborák má svoji specifickou chuť, kterou ve své plnosti nelze zastoupit. Klasické bramboráky mají ale také schopnost nasáknout do sebe velké množství oleje a to třeba nemusíme chtít. Z různých důvodů.

Chytrým kompromisem je upéct bramboráky v troubě. I když jsou jiné, ušetříte nejen tuk, ale i čas. 🙂

 Ingredience na 1 velký plech bramboráčků

 Postup

  1. Část brambor nastrouhám na hrubo a část na jemno.
  2. Zelí sliju a posekám na malé kousky. Smíchám s bramborami, přidám vejce, cibuli a česnek. Cibuli je možné přidat syrovou nebo také "pro chuť" předem do zlatova opečenou.
  3. Ochutím kořením a dle situace lehce dohustím. Vždy záleží na tom, jak je směs díky obsažené vodě řídká. Když je zelí hodně slané, dávám pozor, abych bramboráčky zbytečně nepřesolila.
  4. Na velký plech dám pečicí papír a potřu ho olejem. Lžící dělám bramboráčky. Někdy je zvrchu ještě "přestříknu" olivovým olejem v rozprašovači.
  5. Peču na 190 až 200 stupňů do zlatova asi 35 - 40 minut.

> ☝️A tady je něco pro masožravce. Zelí pečené v troubě ve formě kuřecích stehen pečených na zelí. Bezpracné! 🐭

Zelné bramboráčky je možné ozdobit kopečkem zakysané smetany. Výborné! 🙂