Zelňačka s restovanými žampiony a zakysanou smetanou

05.06.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Zelí kupuji různé, vždy se snažím vybrat zelí co nejlepší kvality a zelí bez konzervantů. Některé značky mají zelí tužší a hrubší, jiné zase drobné. Do polévek mi vyhovuje drobnější zelí, které ještě vždy překrájím na drobné kousky.

Při přípravě zelňačky je pak důležité vědět, že se nedoporučuje vařit hned najednou brambory i zelí, protože by se v kyselé vodě brambory hůře vařily. Toť rada prababiček 🙂

Množství je na střední hrnec, když potřebuji udělat "kotel", nebojím se množství zdvounásobit. 🙈

 Ingredience

Na doladění

 Postup

  1. Na oleji orestuji na drobno pokrájenou cibuli. Zasypu červenou paprikou, krátce promíchám, zaliju vodou a ochutím kořením.
  2. Přidám na kostičky nakrájené brambory a vařím je do poloměkka. Musí být téměř uvařené, ale pevné.
  3. Do polévky vložím na drobno pokrájené kyselé zelí a vařím asi 15 minut.
  4. Dle potřeby trochu zahustím, pokaždé klidně jinak a na závěr zjemním smetanou. Pokud chci zelňačku kyselejší, ještě ji doladím trochou vody ze zelí, která má říz.
  5. Připravím si čerstvou porci orestovaných žampionů nebo jiných hub. Mám na mysli čerstvé houby. Žampiony nakrájím na kousky a na přepuštěném másle je krátce zprudka pár minut restuji. Ochutím je solí, pepřem a drceným kmínem.
  6. Zelňačku servíruji v miskách a do každé porce dám lžíci restovaných hub a trochu zakysané smetany. Hotovo!

Nedá se na ní nic zkazit. Více či méně hustá, více či méně kyselá, vždy je dobrá. 🙂