Zeleninový salát s vejci a tahini

14.10.2017 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Aby salát zasytil, musí obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. Bílkoviny i správné tuky jsou zajištěny nejen vejcem, ale i sezamovou pastou tahini a dýňovými semínky.

Nejlepší je samozřejmě dýňová semínka tepelně neupravovat a nechat přirozená. Někdy je ale krátce opražím a užiju si tu jejich výraznou chuť a křupavost :) Dodají salátu šmrnc.

Budete potřebovat

Postup

  1. Zeleninu a saláty omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Vejce uvařte na tvrdo a nakrájejte na kousky.
  3. V mističce si připravte zálivku. Metličkou dohladka vymíchejte a našlehejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu a med.
  4. Na pánvičce na sucho krátce opražte dýňová semínka.
  5. V míse důkladně promíchejte zeleninu se zálivkou. Rozdělte do misek a na každou porci dejte 1 nakrájené vařené vejce, lehce osolte, opepřete a posypte lžící opražených semínek.

Co je tahini?

Tahini jsou rozemletá opražená sezamová semínka s trochou mořské soli. Kvalitní sezamová pasta nebo omáčka by měla obsahovat pouze sezam a mořskou sůl, nic víc. Někdy se v ní může objevit palmový tuk a další suroviny, ty ale do originálu nepatří.

Tahini lze použít do pomazánek, snídaňových kaší, na zeleninové zálivky, skvěle poslouží s jogurtem a medem jako pohlazení chuťových buněk.

Sezamová pasta ale není jen o báječné chuti. Obsahuje vápník, vitaminy skupiny B a vitamin E. Je také zdrojem hořčíku, draslíku a zinku, pomáhá tedy udržovat v rovnováze nervovou soustavu a zdravou kůži.

Tahini má jediné "ale", a to kalorickou hodnotu. Konzumujeme tedy po lžičkách, nikoliv s polévkovou lžící po večerech :)