Zebra palačinky ze zakysaného podmáslí

28.03.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Palačinky z hustého zakysaného podmáslí jsem zkoušela snad 6x, než jsem se dobrala této receptury. Když se mi těsto zdálo moc hutné a doředila jsem ho mlékem, tak se pak trhalo a palačinky nešly obrátit.

Zůstala jsem tedy u hustější konzistence těsta. Palačinky jsou o něco silnější než ty tradiční tenké. Sedí to k nim, protože jsou krásně vláčné.

Někdy je dělám jen světlé, jindy je pro zajímavost upeču s kakaovým efektem.🙂

Výsledná hustota těsta se řídí použitým podmáslím a samozřejmě také konkrétní moukou. Výsledkem má být těsto hustější než na tradiční palačinky, avšak stále tekuté, krémové...

 Ingredience (6 větších palačinek)

Postup

  1. Zakysané podmáslí metličkou promíchám s vejci a postupně přidávám mouku. Je potřeba, aby se směs důkladně propojila. I kdyby se vám zdála moc hustá, tak ji chvíli míchejte do hladké krémové konzistence. Menší část těsta odeberu a přidám do něj kakao a zředím lžící mléka.
  2. Těsto je o něco hustší než na klasické palačinky. To je v pořádku. Palačinkovou pánev nahřeju, vytřu ji přepuštěným máslem Ghí a naliju na ni jednu větší nebo 2 menší naběračky těsta. Těsto pomohu rozprostřít do stran.
  3. Na bílé těsto ihned naliju to kakaové. Kakaové těsto naliju ve tvaru spirály. Aby byla spirála tenká, pomůže třeba nádobka se zobáčkem nebo odměrka.
  4. Peču jako klasické palačinky, z jedné i z druhé strany. Palačinku obracím, až když je spodní strana dostatečně propečená. Druhou stranu opékám krátce a dávám pozor, aby se kakaové těsto nepřipálilo. Hotovo!

A teď už jen stačí palačinky dochutit nebo naplnit podle svého gusta, cíle či nálady.

> ☝️Vyzkoušejte také tyto palačinky se Skyrem a domácím jahodovým pyré.🙂