Tvarohová štóla

07.12.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Stejně jako u národních jídel existuje mnoho variant dle jednotlivých oblastí, nejznámější je ovšem Drážďanská štóla. Nevím, odkud konkrétně pochází tento recept, jedná se ale o zdravější variantu štóly a objevila jsem ji v časopisu drogerie DM :)

Na 3 malé štóly budete potřebovat

Postup

  1. Smíchejte třtinový cukr, máslo, tvaroh, vejce a citronovou kůru.
  2. Postupně vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kořením.
  3. Nakrájejte na drobno kandované ovoce a ořechy a spolu s rozinkami zapracujte do těsta.
  4. Vytvarujte z hmoty tři malé štóly.
  5. Pečte zhruba 50- 60 minut ve středně vyhřáté troubě na cca 165° nebo dle zkušeností s vlastní troubou.
  6. Rozehřejte máslo, několikrát jím polijte ještě horké
  7. štóly a hustě posypte práškovým cukrem.

Dle tradice by se štóla měla nechat v chladu zabalená v alobalu 2-3 týdny odležet.

Dobrou chuť!