Zdravá pomazánka z červené řepy

17.10.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Já osobně jsem dlouho červenou řepu vědomě ignorovala. Moje první zkušenost s ní byla klasika – kompot z červené řepy ve školní jídelně :) Jako dnes vidím svoji tehdy 10-ti letou kamarádku Míšu, jak sedí naproti mně v jídelně, jednou rukou si zacpává nos a druhou do sebe lžící tlačí kompot z řepy. Ne z důvodu, že by se bála vedoucí jídelny paní Jarošové, která kontrolovala, zda jsou talíře prázdné, ale proto, aby byla zdravá!! :)

Ano, řepa je skutečně velice zdravá. Poslední dobou jsem se s řepou docela skamarádila, přestala se jí bát a vyzkoušela několik receptů. Kupodivu mi řepa nevadí a když mám nějakou tu bulvu navíc, udělám si z řepy elixír mládí za pomoci svého superodšťavňovače.

Tady je jeden z vyzkoušených receptů.

Budete potřebovat

Postup

  1. Menší bulvy červené řepy vložte neoloupané do vroucí vody a uvařte do měkka. Vodu můžete ochutit solí, trochou kmínu a přihodit 2 bobkové listy. Doba vaření bude trvat minimálně hodinu. Řepa je dost tvrdá. Na pomazánku vám budou bohatě stačit 2 menší bulvy. Když už se s ní ale budete vařit, uvařte jí rovnou více a zbytek pak použijte třeba na boršč nebo salát z červené řepy.
  2. Uvařenou řepu zbavte slupky, nastrouhejte na jemno a v ruce lehce zmáčkněte, aby odteklo trochu šťávy. Tu nevylévejte, ale vypijte ;)
  3. Smíchejte s tvarohem, křenem a dále dochuťte solí, pepřem a troškou vinného octa. Pokud máte zelené bylinky, trochu jich tam přidejte dle chuti.

Tato pomazánka mi nejvíce chutná na zdravých křupavých „knäckebrotech“.

TIP

Ještě si dovolím jednu poznámku na závěr – tuto pomazánku se nevyplácí připravovat v oblíbeném bílém tričku... ;)

Dobrou chuť!

Kamila