Zdravá čočková polévka se zeleninou - zahuštěná bez mouky

31.10.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Také si pamatujete klasickou čočkovou? Voňavou po jíšce a párku ... Někde ji uměli udělat výbornou, jinde to byla hnědá voda za trest :) Naštěstí si čočkovou můžeme udělat, jak komu vyhovuje. A mně vyhovuje s mrkví a bramborami a když tam nemusím dávat žádnou mouku :)

Budete potřebovat

Postup

  1. Cibuli orestuje na oleji do zlatova, přidejte propláchnutou čočku a zalijte vývarem.
  2. Do hrnce vložte bobkový list, kuličky nového koření, majoránku a vařte do poloměkka, asi 40 minut.
  3. Mezitím si vedle na pánvi orestujte na přepuštěném másle kolečka mrkve a kostičky brambor. Získají tak lepší chuť. Mrkev i brambory přidejte k čočce a dovařte do měkka.
  4. Teď polévku zahustěte svým vastním obsahem. Stačí odebrat naběračku či dvě polévky, rozmixovat do hladka a vlít do hrnce.

Horních deset si ještě polévku může na talíři doladit o kostičky opečené kvalitní slaniny nebo uzeného tempehu (veganská verze) :)

Výborná hustá podzimní polévka, bez nutnosti použití mouky a ještě za pár korun ...