Zapečené brambory s květákem a Šmakounem

22.02.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

To vše zapečené v troubě za pomoci zakysané smetany, labužnickou verzi pak zajistíte vhodným sýrem navrch, třeba mozarellou nebo goudou.

Budete potřebovat

Postup

  1. Uvařte si brambory. Nejlépe ve slupce. Nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na půlkolečka.
  2. Květák rozeberte na drobné růžičky a krátce povařte, můžete jej připravit i nad párou. Květák rychle měkne, stačí pár minut, musí zůstat na skus.
  3. V mističce si připravte zapékací omáčku. Smíchejte zakysanou smetanu, vejce a trochu mléka, ochuťte solí, můžete přidat i obíbené koření či zelené bylinky.
  4. Ve větší míse lehce promíchejte brambory, květák a na kostičky nakrájeného Šmakouna. Vsypte do tukem vymazaného pekáčku, urovnejte a zalijte zapékací omáčkou.
  5. Zapékejte na asi 190 stupňů po dobu 25 minut. 10 minut před koncem doby pečení můžete posypat sýrem.

TIP

Výborná a prověřená je kombinace květáku a kari, pokud stojíte o nepálivou variantu, vsaďte na kurkumu.