Vynikající pivní šátečky s povidly

30.07.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Recept jsem našla v pivním speciálu časopisu Žena a kuchyně z roku 2010. Polovinu mouky jsem jen nahradila jemně mletou špaldovou celozrnnou.

Šátečky jsem za pomoci dětí zkoušela už s mnoha náplněmi. S tvarohem, jablky, marmeládou, s mákovou náplní, třešněmi. Pokaždé dopadly skvěle.

Budete potřebovat

Postup

  1. V mléce rozmíchejte droždí spolu se lžící cukru. Nechte vzejít kvásek.
  2. Přidejte pivo, vejce, povolené až rozpuštěné (avšak ne teplé) máslo.
  3. Postupně vmíchejte mouku, špetku soli a vypracujte hladké těsto.
  4. Nechte jej přikryté vykynout na teplém místě. Těsto znásobí svůj objem.
  5. Na pomoučeném vále těsto rozválejte na placku a nakrájejte na čtverce. Jak velké je uděláte, tak velké budou šátečky.
  6. Do středu šátečku dejte lžičku povidel. Na náplni nešetřete, ať jsou šátečky pěkně šťavnaté.
  7. Spojte protilehlé rohy a vyskládejte na plech. Ještě je potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem.
  8. Pečte na 180 stupňů asi 20 - 25 minut. Zkrátka do jemného zezlátnutí.

Moji dceru hodně bavilo pomáhat mi balit šátečky. Do některých si zkoušela dát vlastní náplň, třeba nějaké ovoce. Na plechu si pak hlídala, který šáteček je ten její a to bylo radosti, když se pak do něj mohla zakousnout.

Jak vidíte na fotce, šátečky nejsou všechny stejné a každý je jiný. Takhle to prostě je, když pomáhají děti. Jejich výtvory jsou nedokonale DOKONALÉ :-)