Vynikající jogurtové vafle bez cukru

18.11.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Vafle dělám ráda. Mám několik svých prověřených receptů, které fungují, přesto ráda objevuji další. Většinou těsto sama vymýšlím a ladím tak, aby byl výsledek podle představ. Některé vafle jsou extra křehké, jiné zase hutnější, jiné měkčí a vláčnější. Pokaždé ale mají úspěch.

Teď jsem dělala tyto jogurtové s rýžovým sirupem a klasickou moukou a kapkou vanilkového extraktu. Chuť vynikající!

Budete potřebovat

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s rýžovým sirupem do pěny.
  2. Přidejte jemně rozpuštěné máslo, mléko a přes sítko mouku spolu s kypřícím práškem.
  3. Pomocí šlehače pomalu promíchejte. Pokud by se Vám těsto zdálo příliš husté, můžete přidat ještě 2 lžíce mléka. Nepřežeňte to ale, těsto na vafle nemá být řídké, ale naopak hustší, pěnové, nadýchané.
  4. Vaflovač potřete pomocí mašlovačky olejem nebo přepuštěným máslem a pomocí lžíce nanášejte těsto. Kolik těsta záleží na velikosti formy. Já mám čtvercovou a na jednu vafli mi vychází 2 vrchovaté lžíce těsta.
  5. Vafle ihned horké podávejte. V tuto chvíli jsou nejkřupavější.

TIP

Vafle jsou tak akorát sladké, není třeba na ně nakládat další ingredience, které z nich udělají cukrovou bombu. Když si ke snídani dáte 3 vafle, na jednu vrstvu džemu, na druhou nutellu, na třetí moučkový cukr, je to naráz velká nálož jednoduchých cukrů, které zbytečně rozkolísají hladinu krevního cukru.

Na vafle je lepší dát si trochu čerstvého ovoce a třeba lžičku zakysané smetany nebo syrovátkového sýru ricotta.

Když potřebujete více bílkovin, můžete k vaflím sníst míchaná vejce nebo sýr cottage.

Většinou se vafle dělají o víkendu, protože přes týden není ráno čas. Tyto jsou ale tak snadné a vděčné, že je můžete během chvilky udělat úplně kdykoliv.