Jablečný moučník s drobenkou - snadné jogurtové těsto

17.03.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit moučník, kde se podaří snížit množství másla v těstě tak, aby to neubralo na dobrém výsledku. Do těsta jsem místo části másla zapojila bílý jogurt, což funguje skvěle.

Aby byl moučník krásně šťavnatý, zaslouží si pořádnou vrstvu jablek. 3/4 kila je ideální. I takto už by moučník "prošel". Já jsem však vršek ještě doladila drobenkou, která vytvoří výborný kontrast k náplni.

Když tento moučník peču opakovaně, těsto i náplň dělám vždy stejně, s drobenkou si však občas pohraju. Někdy ji dělám více ořechovou, jindy máslo vyměním za kokosový olej, jindy místo cukru zapojím sirup s nízkým glykemickým indexem.

 Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na drobenku

 Postup

  1. Všechny ingredience na těsto zpracuji dohromady. Máslo nesmí být ani tvrdé z lednice, ani rozpuštěné. Musí být pevné a před přidáním k mouce je možné ho nakrájet na menší kousky a pak zapracovat do těsta. Těsto dám odležet do lednice nebo ho hned namačkám či rozprostřu do kulaté formy 26 cm.
  2. Na náplň jablka nasekám na drobné plátky nebo je na hrubo nastrouhám. Podle typu a tvrdosti jablek. Přidám skořici a osladím podle situace. Když chci, přidám rozinky. Jablka rozprostřu na těsto.
  3. Pak už si jen přichystám drobenku tak, že mezi prsty mnu všechny ingredience, až se spojí a vytvoří mastné hrudky. Ty pak nasypu na jablka.
  4. Peču na 180 stupňů asi 40 minut.

 TIPY na vylepšení jablečné náplně

> ☝️Co zapojit jablka úplně jinak? Vyzkoušejte tento makovo jablečný koláč bez mouky.🙂