Dvoubarevný kakaový moučník s tvarohem

14.10.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento moučník je taková klasika. Tradičně se připravuje z bílé mouky a s větším množstvím moučkového cukru. Já jsem si zvykla připravovat ho jako špaldový celozrnný a sladit dle toho, pro jaký účel jej peču. Někdy tedy zvolím třtinový cukr, jindy kokosový nebo také nekalorickou kombinaci stevie a erythritolu.

Pokud by vám v receptu v tvarohové náplni z jakéhokoliv důvodu vadil ten pudinkový prášek, lze ho vynechat. Stačí smíchat jen tvaroh, vejce, osladit dle chuti, doladit trochou vanilky, doředit jen pár lžícemi mléka do krémové konzistence a tvarohová náplň bez pudinku je připravená.

Výborná je takové varianta, kdy místo jednoho hrnku špaldové mouky dám 1 hrnek jemně mleté pohankové mouky, která se ke kakaovým těstům hodí.

Moučník dělám na střední plech.

Potřebujete

Na těsto

(1 hrnek = 250 ml)

Na tvarohovou směs

Postup

  1. Připravím si nejdříve tvarohovou směs. Všechny ingredience je zapotřebí řádně ušlehat tak, aby vznikla krémová tvarohová hmota.
  2. A teď tmavé těsto. Ušlehám vejce se sladidlem, pak přidám ostatní suroviny.
  3. Na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou naliju 3/4 těsta a rozetřu stěrkou. Na hnědé těsto naliju všechnu tvarohovou směs a na ni pak cik cak zbylou třetinu tmavého těsta. Někdy ten zbytek těsta zředím lžící tekutiny, aby bylo tekutější a šlo jím cik cak zdobit.
  4. Peču na 175°C asi 35 minut.

Snadný, vděčný a vždy povedený, ať ho udělám klasický, celozrnný, více či méně sladký ...