Vajíčková pomazánka s ančovičkami

16.12.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Ančovičky jsou malé rybky, jejichž filátka se nakládají do soli a oleje. Koupíte je buď v konzervě nebo ve skleničce. Typické jsou pro středomořskou kuchyň, kdy slouží především jako dochucovadlo.

Já jsem si ančovičky koupila poprvé kvůli přípravě originálního dresinku na Caesar salát a postupně jsem je zakomponovala do dalších jídel. Teď přišla na řadu pomazánka.🙂

Ančovičky udělají skvělou službu ve vajíčkové pomazánce, která je díky tomu výrazná a chuťově jedinečná.

Uvařená vejce můžete "propojit" na mnoho způsobů. Mým cílem teď bylo vytvořit hutnější pomazánku, která se bude hodit třeba i na jednohubky pro účely pohoštění. Proto jsem ji dochutila i majonézou, která zajistí typický šmrnc.

Majonézu občas vyrábím doma, občas ji kupuji, a to ve všech jejích variantách. Koupit lze majonézu light, vegan, i bio... 🙂

 Ingredience

 Postup

  1. Vejce uvařím na tvrdo. Zchladím je studenou vodou, oloupu a nakrájím na drobné kostičky nebo protlačím skrz mřížku. Pokud chci pomazánku více hladké konzistence, tak vajíčka nastrouhám.
  2. Žervé nebo nějaký smetanový sýr v misce rozmíchám lžící do hladka. Ančovičky dám na kuchyňskou utěrku, aby se trošku odsály od oleje a nasekám je na drobno. Přidám 2 lžíce majonézy, malé množství hořčice (max 1 malou lžičku) a vše promíchám.
  3. Teď smíchám důkladně s vejci a dle požadované chuti a konzistence opepřím, případně ještě decentně dosolím a doladím poslední lžící majonézy. Pokud chci, do pomazánky ještě zakomponuji malé množství na velmi jemno nakrájené jarní cibulky nebo pažitky. Hotovo!

 TIP

Když nemáte cibulku nebo jinou zeleň, v pomazánce skvěle chutná i pórek. Je však zapotřebí, aby předem změknul. Buď díky spaření vroucí vodou nebo krátkému orestování či podušení.

> ☝️Jako další verzi vajíčkové pomazánky, která je výrazná a hodí se i na jednohubky, doporučuji vyzkoušet vajíčkovou pomazánku s nivou.🙂

Ať se vám pomazánky povedou!🙂