Tvarohové knedlíky se švestkami - snadné těsto ze 3 ingrediencí

28.08.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Zaručených receptů na tvarohové knedlíky je v knihách a na internetu mnoho. Liší se poměrem a druhem mouky, počtem vajec, přítomností másla, žloutků a množstvím tvarohu. Recept je však jedna věc, praxe druhá. Tu svoji oblíbenou konzistenci těsta je třeba "dostat do ruky".

Já jsem teď zvolila verzi "více tvarohu, méně mouky", což se leckomu může hodit. Jak chuťově, tak nutričně...

Při přípravě těsta pak obecně platí, že čím tužší těsto, tím tužší knedlíky a naopak. Těsto v tomto receptu je něco mezi. Měkké, pružné, nelepí se, zároveň je ale dostatečně pevné, aby do něj šlo pohodlně zabalit ovoce.

Ingredience na 10 menších knedlíků

Postup

  1. Tvaroh rozbalím a co nejvíce ho vysuším. Když je třeba, nechám kostky tvarohu chvíli položené na plátýnku...
  2. Tvaroh smíchám s vejcem a postupně zapracovávám krupičku. Přidám špetku soli. Pokud byl tvaroh více vodnatý a vejce větší, je třeba konzistenci dle citu doladit tak, aby se těsto příliš nelepilo.
  3. Švestky omyju, vyndám pecku a zase spojím. Odeberu kousek těsta, udělám placku a těstem obalím švestku. Poválím v dlaních a propojím. Pokud by byla švestka hodně velká, dám do knedlíku jen půlku.
  4. Knedlíky vložím do hodně vroucí vody, aby se zatáhly, zmírním stupeň a pozvolna vařím asi 7 minut.
  5. Na talíři knedlíky posypu oslazeným mákem a pokapu máslem.

Do máku jsem použila alternativní sladidlo, moučkový cukr ze stevie a erythritolu. Sypké sladidlo lze také vynechat a mák osladit oblíbeným rostlinným sirupem.

TIPY

> ☝️A když jsme u těch domácích knedlíků, tady je jeden "slaný" recept na domácí bramborové knedlíky. 🐭

Takže! Stačí koupit tvaroh, sehnat pár švestek a během chvíle zazářit s tímto tradičním sladkým jídlem.🤩