Tuňáková pomazánka s bílým zelím a ajvarem - inspirovaná srbskou kuchyní

12.01.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Ve starším časopisu jsem narazila na "Srbskou pomazánku". Zaujaly mě v ní 3 ingredience. Uzená makrela, čerstvé zelí a ajvar.

Někdy připravím i tuto verzi. Já jsem se ale touto pomazánkou jen inspirovala použila tuňáka a zelí sterilované, u kterého mám jistotu, že nebude do pomazánku pouštět vodu.

Chuť perfektně doladí ajvar, což je výrobek, který se stal stálicí v mých zásobách. Jedná se o konzistencí jemnou čalamádu, pastu z paprik a lilků. Koupit se dá jak v jemné, tak v ostré variantě. Ajvar kupuji co nejkvalitnější bez zbytečných přísad a konzervantů. Kromě pomazánek ho přidávám do dipů, luštěninových jídel a různých rajčatových či gulášových polévek.

Ingredience (větší množství pomazánky do střední mísy)

 Postup

  1. Tuňáka sliju, cibulku nakrájím na drobno, zelí vyklopím na sítko a důkladně z něj vymačkám vodu.
  2. Tuňáka rozmačkám vidličkou a spojím s tvarohem a žervé. Přidám na drobno posekané vymačkané zelí, cibulku, ajvar a šťávu z půlky citronu. Zase promíchám.
  3. Na závěr doladím chuť solí, pepřem, dle situace a účelu pomazánky někdy přidám ještě lžíci majonézy či čerstvé zelené bylinky. Hotovo!

> ☝️Ajvar můžete použít také v této pikantní pomazánce z ricotty.🙂

Ať se vám pomazánky povedou!🙂