Těstoviny s rychlou omáčkou "Alfredo"

20.05.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jednoduché, rychlé těstoviny, jejichž základ dnes ve většině receptů tvoří 3 suroviny: parmazán, máslo a smetana. Pak už jen stačí přidat čerstvou zelenou petrželku a je hotovo. Záležitost na 10 minut. Original původní těstoviny alfredo neobsahují smetanu, ale jen máslo a parmazán, v některých receptech se pak kromě smetany ještě navíc vyskytuje i česnek. Tyto těstoviny můžete připravit buď tradičně nebo se pustit do odlehčené verze ...

Budete potřebovat

(tradiční na kalorie nehledící varianta)

Postup

  1. Těstoviny uvařte na skus. Trochu vody, ve které se těstoviny vařily si, pro jistotu, nechte stranou.
  2. V hrnci si rozpusťte kousek másla, přilijte smetanu a pomalu společně pár minut zahřívejte.
  3. Přidejte nastrouhaný sýr a na jemno pokrájenou petržel.
  4. Konzistenci můžete vyladit trochou vody z těstovin. Případně dochuťte.

Není snad nutné připomínat, že tento recept se rozhodně neřadí mezi lehká jídla, zrovnatak není vhodný na večeři či pro jedince, kteří jsou v redukčním režimu.

Jak na odlehčenou (méně živočišnou) variantu omáčky Alfredo?

Do hrnce vlijte 1 rostlinnou smetanu (třeba sojovou) a nařeďte ji vodou z těstovin. Vsypte strouhaný sýr a nechte rozpustit. Vmíchejte nasekanou petržel. Na talíři zakápněte olejem lisovaným za studena a podávejte se zeleninovým salátem.

Zkusila jsem original variantu jen s máslem a parmazánem, variantu se smetanou a česnekem, odlehčenou variantu s rostlinnou smetanou – všechny jsou dobré, takže nelze šlápnout vedle. Rozhodně ale nevynechávejte petržel, ta tomu dodává typickou chuť.

A když nemáme parmazán nebo grana padano, tak tam nedáme eidam :-)