Těstoviny s rajčatovo-smetanovou omáčkou - jednoduše skvělé

18.06.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Rajčatové omáčky na těstoviny jsou oblíbené a jednoduché. Ať už se jedná o klasické špagety s rajčaty, boloňskou omáčku, její dětskou verzi s mrkví či pro dospělé s olivami. Dosud mě ale nikdy nenapadlo klasickou rajčatovou omáčku zkombinovat se smetanou, přestože se smetanovým sýrem [ricotta](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/ricotta "ricotta") se to dělá běžně. Omáčku můžete přizpůsobit jak dětem, tak dospělým. Člověk by řekl, jak může být něco tak jednoduché tak dobré.

Budete potřebovat

Postup

  1. Těstoviny uvařte podle návodu.
  2. Cibuli nakrájete na kousky a orestujte na olivovém oleji, ke konci přidejte 2 stroužky nasekaného česneku, krátce promíchejte a vlijte rajčata. Mohou to být sekaná rajčata i celá rajčata, která se v pohodě rozpadnou.
  3. Směs případně zřeďte trochou vývaru, lze použít i naběračku vody z těstovin a nechte 15-30 minut provařit. Čím déle se vaří, tak "houstne". Nemáte-li čerstvou bazalku, můžete v tuto chvíli přidat sušenou.
  4. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanou.
  5. Kdo má rád, může doladit na závěr čerstvou bazalkou, případně oreganem a sýrem italského typu.

TIP

Lehčí variantou tohoto rajčatového receptu jsou [špagety pomodoro](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/spagety-s-rajcaty "špagety pomodoro") z čerstvých rajčat, které jsou méně vydatné díky absenci smetany.

Zakysanou smetanu jsem v tomto receptu použila záměrně. Omáčku udělá smetanovou stejně tak, jako třeba vysokoprocentní klasická smetana, na rozdíl od ní je ale ta zakysaná méně tučná, má nižší obsah laktózy a tudíž je lépe stravitelná.