Tagliatelle s kuřecím masem a pečenou kořenovou zeleninou

05.10.2017 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Kořenovou zeleninu musím mít doma pořád. Vyrábím z ní polévky, pomazánky, saláty, peču ji, restuji a tak bych mohla dál a dál pokračovat. Když chci, aby měla šmrnc, peču ji v troubě. Někdy s masem, někdy bez masa. Díky své "pevnosti" je pro takovou úpravu ideální.

Záměrně jsem nepsala, kolik čeho přesně budete potřebovat, protože to je jedno, zda dáte více či méně zeleniny. Můžete připravit do menšího pekáčku, ale i do velkého a téměř bez práce tak nakrmit početnou rodinu. Balení těstovin "tagliatelle" vždy uvařím celé a když zbyde, jakože zbyde, tak se typově hodí třeba na nudle s mákem ... K sehnání je dnes i spousta čerstvých chlazených těstovin za přijatelnou cenu, které jsou chuťově ještě atraktivnější.

Budete potřebovat

Postup

  1. Dno pekáče vytřete trochou oleje a naskládejte do něj ochucená kuřecí stehna.
  2. Do vzniklého prostoru mezi stehny i na ně naskládejte větší kousky (špalíčky) kořenové zeleniny, kterou jste předtím promíchali s trochou olivového oleje a ochutili oblíbeným kořením. Skvělé je třeba provensálské nebo různé směsi s kmínem, cibulí, česnekem, paprikou atd.
  3. Podlijte trochou vody (opravdu jen decentně) a pečte na 190 stupňů do upečení masa, tedy asi hodinu. Můžete zvolit i formu pomalého pečení a péct na méně stupňů delší dobu.
  4. V průběhu pečení sem tam polijte maso i zeleninu vzniklou šťávou.
  5. Maso i zeleninu vyndejte a do vzniklého výpeku přihoďte uvařené těstoviny a lehce promíchejte. Hotovo :)

TIP

Dospělým můžete servírovat celé kuřecí stehno a vedle hromádku zeleniny a těstovin. Dětem je praktičtější vše smíchat dohromady. Kořenovou zeleninu nakrájete na kousky, jedno kuřecí stehno oberte a maso nakrájejte na malé kostičky.

Na talíři každému ozdobte zelenou patrželkou, v zimě bylinkami "z parapetu"