Špenátová krémová polévka

29.08.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když se řekne špenát, převážná většina lidí si ho spíše vybaví jako klasickou zeleninovou přílohu k bramborovým knedlíkům a masu. Špenát ale umí být mnohem víc.

V sezóně je samozřejmě nejlepší kupovat čerstvý listový špenát, ze kterého máte velmi snadno výbornou polévku, když ho necháte krátce zavadnout ve vroucí vodě a následně ho ochutíte, je z něj výborná zdravá příloha třeba k bramborám a rybě. Důležité je pamatovat na to, že nemá rád dlouhou tepelnou úpravu.

Syrový špenát má své využití i ve studené kuchyni. Lze jej přidat do salátů nebo jím proložit sendvič. Jeho nevýraznou a jemnou chuť snadno vyrovnáte vhodným dresingem nebo pomazánkou.

na 4 porce polévky budete potřebovat

Postup

  1. Na oleji si zpěňte cibuli, může být i šalotka. Přidejte 4 lžíce vloček, nakrájený stroužek česneku, kurkumu a zalijte vývarem.
  2. Povařte 2 minuty, přihoďte listy špenátu a nechte je zavadnout. Po chvíli rozmixujte do hladka a zjemněte smetanou. Konzistenci polévky dolaďte dle potřeby.
  3. Na talíři polévku obohaťte ještě o na jemno nasekané čerstvé zelené bylinky a opečené chlebové krutony.

TIP