Speciální bramboračka jako hlavní jídlo

04.02.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Zkuste do bramboračky "vpašovat" různé další ingredience, které v klasice nemají co dělat, a připravte z ní syté jídlo. A v čem je tedy tato bramboračka speciální? Je hustá, bez mouky, výživná a to díky červené čočce a žitným nudlím.

Jelikož jí dělám pokaždé jiné množství, nezabývám se v tomto receptu přesným množstvím surovin.

Budete potřebovat

Někdo si bramboračku neumí představit bez lesních hub či žampionů, tak tato ingredience už je na vás.

Postup

  1. Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte kořenovou zeleninu. Buď klasicky nakrájenou, nebo nasekanou na drobno. I to občas dělám.
  2. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a propláchnutou loupanou červenou čočku. Na menší množství polévky 2 hrstky, když děláte pořádný hrnec, tak třetinu půlkilového pytlíku.
  4. No a teď už jen vařte do změknutí zeleniny a čočky. Čočka polévku přirozeně zahustí.
  5. Bramboračku stačí ochutit až na závěr, česneku ani majoránce stejně neprospívá, když se vaří zbytečně dlouho.
  6. Vedle v kastrůlku si zvlášť uvařte vhodnou zavářku, já jsem zvolila celozrnné vlasové žitné nudle. Ty přidejte do hrnce až úplně nakonec.

TIP

U této polévky nezáleží, kolik dáte brambor, zeleniny, čočky nebo nudliček. Když ji dobře ochutíte, vždycky se povede. Hustotu lze přece doladit na závěr.