Soté s tofu a čerstvými žampiony - minutková omáčka

19.01.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

 Ingredience

 Postup

  1. Tofu vyndám z obalu, nechám okapat a vysuším ho papírovou utěrkou. Nakrájím na kousky a dám do mísy. Tofu lehce zakapu sojovou omáčkou a dochutím oblíbeným kořením. Tofu natural má neutrální chuť, marinované tofu už ochucené je. Podle toho se řídí, jak ho ochutím dále. Případně stačí i sojová omáčka, sůl a pepř.
  2. Tofu zapráším bramborovým škrobem. Ten udělá na tofu lehkou krustičku, zároveň i lehce zahustí omáčku. Chvíli nechám odležet a nakrájím si žampiony. Žampiony omyju a překrojím je na půl. Pak na plátky.
  3. Do nepřilnavé pánve dám trochu tuku a orestuji na něm kostičky tofu do zlatova. Tofu je "hotový výrobek", proto stačí opékat ho pár minut.
  4. K tofu přidám žampiony. Ochutím je solí, pepřem, kmínem a restuji zase několik minut.
  5. Zaliju smetanou a už jen lehce provařím a odstavím. Doladím hustotu omáčky. Když ji dělám k nokům, preferuji hustší, k rýži zase naopak řidší. Záleží i na typu smetany. 15% nebo 30% tradiční smetana omáčku zahustí přirozeně více než řídká méně tučná smetana. Některé rostlinné smetany na vaření jsou také hustější. Rostlinné smetany je dobré spíše jen prohřát, moc je nepřevařit...Hotovo!

A teď už jen vybrat oblíbenou přílohu...🙂

> ☝️Hodil by se vám také recept na soté s masem? Vyzkoušejte toto osvědčené kuřecí soté v růžové omáčce.🙂

Ať se vám minutkové omáčky povedou!