Salát s vejci, hráškem a černou quinoou

06.11.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Quinoa je nutričně velmi hodnotná obilovina, se kterou se pracuje podobně jako s rýží. Dá se používat jak na sladko, tak na slano. Hodí se na přípravu různých placiček, kaší, ale i jako zajímavá příloha.

Dnes už běžně seženete více druhů quinoi. Bílou, červenou i černou. Tu černou ráda používám především do salátů, které jsou díky ní chuťově netradiční, ale hlavně syté.

Budete potřebovat

Postup

  1. Quinou uvařte do měkka podle návodu. Pokud dělám salát do větší mísy, stačí mi na to šálek suché quinoi. Tu propláchnu vodou, zaliju dvěma a půl hrnky vody a vařím na mírném stupni asi 15 minut. Nechám případně ještě dojít pod pokličkou.
  2. Vejce uvařte na tvrdo, na 1 porci dávám 1 vejce.
  3. Cukrový hrášek krátce poduste, aby si ponechal krásnou zelenou barvu i tvar.
  4. Nakrájejte na kousky různé druhy zeleniny, já jsem zvolila papriku a ředkvičky.

Místo ředkviček lze použít napařenou brokolici, lahůdkovou cibulku, rukolu ...

Když máte čas a chuť, výborné je papriky do salátu předem ugrilovat nebo orestovat.

Salát můžete jen doladit lehkou zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy, nebo zvolit kombinaci citronové šťávy, olivového oleje a medu.

Pokud máte rádi smetanovější dresingy, zkuste kombinaci hustého řeckého jogurtu, hořčice a citronové šťávy.

Inkové považovali quinou za posvátnou, NASA ji dokonce zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty. To nebude jen tak :)