Rychlý tvarožník se špaldovou krupicí

26.10.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Z vteřiny na vteřinu jsem se v neděli rozhodla, že přeci jen něco upeču. Kouknu do lednice, tam 2 tvarohy, vajíčka. Ale neměla jsem ovoce. Najednou si všimnu bezpeckového hroznového vína. V šuplíku jsem pak místo hrubé mouky sáhla po špaldové krupici a plán byl jasný ...

Celá kulatá dortová forma zmizela jako mávnutím proutku. Hlavně teda proto, že nás na ni bylo nakonec 8 a každý dostal 1 kousek :-)

Na tomto moučníku mám nejraději višně. Když ale nejsou, tak výborně poslouží i hrozny.

Budete potřebovat

Postup

  1. Máslo vyšlehejte spolu s vejci a cukrem.
  2. Přidejte tvarohy, vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu, 2 lžičky prášku do pečiva a oslaďte dle chuti tak, aby Vám to vyhovovalo. Pokud tvaroh není nakyslý a má jemnou chuť, nemusíte sladit tolik. Obecně platí, že čím méně, tím lépe.
  3. Vmíchejte asi 5 lžic špaldové krupice. V případě potřeby je možné nahradit obyčejnou krupicí, hrubou moukou nebo kukuřičnou krupicí)
  4. Těsto vlijte do vymazané a vyspypané kulaté dortové formy (průměr 26cm)
  5. Povrch poprašte pšeničnými klíčky nebo mletými mandlemi a bohatě ozdobte ovocem.
  6. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Povrch musí lehce zezlátnout, může být ale měkký. To neřešte, po vychladnutí moučník zatuhne.

Pšeničné klíčky u mě doma nesmí chybět. Nyní se mi hodily na podsypání ovoce, aby tolik nekleslo, ráda je také používám při výrobě pomazánek nebo na obohacení polévek.