Rychlá polévka z červené řepy se Šmakounem a dýňovými semínky

04.03.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jak už jsem psala u jiných receptů, když vařím červenou řepu, tak rovnou kilo a pak ji využívám na mnoho způsobů. Potřebovala jsem si pro sebe vyrobit během chvíle něco k jídlu, tak jsem si jednoduše dva kousky řepy nakrájela, zalila vývarem, přidala trochu uvařených jahel, rozmixovala a zjemnila mandlovou smetanou. Tu jsem zkusila jako novinku a využila ji do více receptů. Na pánvičce jsem si pak jen krátce opekla dva plátky Šmakouna, ke konci přihodila oblíbená dýňová semínka. Do 5 minut jsem vše měla na talíři a to se počítá :-)

Budete potřebovat

Postup

  1. Uvařenou řepu nakrájejte na kousky, v hrnci zalijte vývarem tak, aby byla ponořená. Krátce provařte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud chcete polévku sytější, přidejte na porci 2 lžíce uvařených jahel a vše rozmixujte.
  2. Zjemněte smetanou, doporučuji vyzkoušet třeba mandlovou nebo ovesnou. Promixujte a v případě potřeby přidejte tekutinu.
  3. Vedle na pánvičce si na pár kapkách olivového oleje orestujte na kostičky nakrájeného Šmakouna, po chvíli přidejte dýňová semínka. Dle chuti osolte, dospělí mohou na polévce ocenit čerstvě namletý pepř.

Jak uvařit řepu?

Červenou řepu neloupejte a celé kusy řepy uvařte ve vodě do měkka nebo poloměkka. Trvá to asi hodinu.

Pro sytější variantu

Jednou z možností, jak polévku udělat ještě nutričně bohatší a sytější je přidat nějakou obilovinu. Vzhledem k tomu, že se jedná o bleskový recept, můžou dobře posloužit různé vločky (ovesné, jahelné, pohankové), nebo uvařená obilovina jako taková. Např. uvařené jáhly.

Pokud má polévka sloužit jako syté jídlo, na dospělou porci počítejte se 100g Šmakouna a lžící semínek.