Rychlá pánev s neloupanou červenou rýží, zeleninou a tempehem

29.05.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tento recept využiju k tomu, abych řekla pár zásadních informací o červené rýži. V čem se liší od rýže bílé a proč ji mít doma v zásobě?

Tuto rýži můžete koupit buď pod pojmem "červená rýže natural" nebo "červená rýže neloupaná". Její tmavá barva je tedy dána slupkou, která na rýži zůstává.

Díky slupce je rýže tvrdší, má více vlákniny a také specifickou chuť. To má své výhody i nevýhody. Velké množství neloupané rýže může být nevhodné pro lidi s citlivým trávením a pro malé děti. Také je třeba počítat s tím, že neloupaná rýže potřebuje k uvaření delší čas i více vody, aby příjemně změkla.

Výhodou červené rýže pak je, že se nerozvaří a když už se s ní děláte, můžete si připravit několik porcí dopředu. Díky slupce totiž vydrží v krabičce déle než bílá rýže. Já ji ráda připravuji nejen jako přílohu, ale hlavně jako základ různých rizot. Ať ji promícháváte, jak ji promícháváte, má stále svoji strukturu a nerozpadá se.

Jelikož je rýže celozrnná, neloupaná, doporučuji kupovat ji ideálně v biokvalitě. Při jejím ochucování se k ní skvěle hodí směsi koření obsahující kurkumu, které perfektně zvýrazní její barvu.

Ingredience

 Postup

  1. Červenou rýži předem namočím do vody alespoň na hodinu nebo déle. Pokud pro to není prostor, rýži jen propláchnu a dám vařit do 2,5 násobného množství vody. Odměřím si to ve větším hrnku. Vařím pozvolna do změknutí asi 35 minut.
  2. Pórek nakrájím na půlkolečka, papriky a tempeh na kostičky.
  3. V hlubší pánvi rozpustím přepuštěné máslo Ghí nebo zahřeju olej a pozvolna restuji pórek s paprikou tak, aby zelenina změkla. Ke konci přidám tempeh a také společně orestuji.
  4. Ochutím kořením, osolím, přidám rýži a zaliju trochou rostlinné smetany, aby se vše propojilo a zvláčnělo. Hotovo!

 TIP č. 1

Zeleninu můžete v tomto receptu různě obměňovat. Prospěje to pestrosti jídelníčku. Vyzkoušejte třeba čistě zelenou verzi s brokolicí a mraženým hráškem. Výborná je také varianta se čtvrtkami malých žampionů, červenou cibulí a půlkami pevných cherry rajčátek.

TIP č. 2

I když by se to hodilo, v receptu jsem nepoužila ani čerstvou cibuli a česnek, ani pepř. Vše jsem jedním šmahem vyřešila použitím mého oblíbeného koření Paella a rizoto. Toto úžasné koření na rizoto totiž obsahuje nejen cibuli, česnek, pepř, ale také paprikové floky, kurkumu a rajčatový prášek. Žádná překombinovaná slátanina, ale geniálně minimalistická ochucující směs bez soli a glutamanu. Tím pádem je výrazná chuť i hezká barva jídla zajištěna. Koření na rizoto perfektně sedne také do bulguru. Raz dva udělá z "nudných" příloh zajímavý základ pro dobrá rychlá jídla z jedné pánve do 15 minut.

TIP č. 3

Červená rýže se perfektně hodí také jako zdroj sacharidů do zeleninových či rýžových salátů. Dodá jim sytost a také zajímavý vzhled.

> ☝️Pokud máte chuť připravit jídlo z rýže a zeleniny v masové variantě, mrkněte do online Davídkovo kuchařky na toto rychlé italské rizoto s chřestem.🙂