Skvělá hrášková polévka do 15 minut hotová

10.01.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Výhodou této polévky je její rychlost a příprava z mraženého hrášku, který můžete mít vždy po ruce a připravit ji tedy v kterémkoliv ročním období.

Dcerka tuto polévku pracovně nazvala „dubínková“, jelikož je krásně zelená jako pohádková postavička „pan Dubínek“. Panu Dubínkovi prý určitě moc chutná, tím pádem u nás doma chutnala také a 2 talíře zmizely během okamžiku ;)

Budete potřebovat

(množství na cca ¾ l polévky, pro celou rodinu určitě zdvojnásobit množství ingrediencí)

Postup

  1. Na lžíci másla a troše olivového oleje osmahněte na kolečka pokrájený pórek a cibuli až zesklovatí a začne vonět.
  2. Přidejte mražený hrášek, který jste předtím nechali „povolit“. Restujte společně s cibulí a pórkem cca 2 minuty.
  3. Zalijte vývarem tak, aby byl hrášek ponořený, vody dejte max. tak 2 cm nad hrášek, doředit můžete vždy …
  4. Nechte povařit 5 minut. Když byste to s délkou varu přehnali, hrášek ztratí svoji úžasnou barvičku.
  5. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a dle chuti zjemněte zakysanou smetanou. Polévku můžete samozřejmě zjemnit i klasickou smetanou, ta zakysaná je ale zdravější, stravitelnější.
  6. Polévku můžete takto rovnou konzumovat nebo ji pro dokonalou jemnost propasírovat přes sítko. Slupky, které jdou jinak v polévce cítit, zcela zmizí a je zkrátka lepší, obzvlášť, pokud ji připravujete pro menší děti.
  7. Polévku můžete podávat s opečenými krutóny.

Zkuste ji, je rychlá a možná se vám podaří dostat do kohokoliv z rodiny hrášek, který by třeba jinak nejedli :)

Dobrou chuť!

Kamila