Rizoto s červenou řepou

10.12.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jedním ze základních pravidel vyvážené stravy je barevnost. Rizotem s červenou řepou tento bod naplníte zcela jistě ;)

S množstvím rýže si nemusíte lámat hlavu. Já jí většinou uvařím záměrně o něco více a z části udělám dětem domácí rýžovou kaši.

Přípravou tohoto jídla jsem šla "do risku" a v koutku duše myslela na záchranu v podobě špaget s tuňákem. Ty naštěstí neproběhly, protože všem chutnalo, včetně nejmenšího vybíravce.

Budete potřebovat

4 porce

Postup

  1. Bulvy červené řepy uvařte ve vodě pod pokličkou do měkka. Já ji dělám v papiňáku, kdy ji vařím asi 30 minut a pak nechám dojít. Nechte ji vychladnout a oloupejte slupku. Asi 3 bulvy pokrájejte na kostičky a 1 či 2 podle velikosti rozmixujte do hladka.
  2. Rýži připravte podle návodu, jak doporučuje výrobce.
  3. Na olivovém oleji orestujte cibuli, ke konci nakrájený stroužek česneku a přidejte na kostičky pokrájenou řepu a trochu tymiánu.
  4. Vše nechte krátce rozvonět a promíchejte s uvařenou rýží a rozmixovanou řepou, která vše zvláční a spojí.
  5. Na závěr můžete přidat třeba kozí sýr nebo zakysanou smetanu.

TIP

Jednou jsem do celého rizota rozmíchala sýr ricotta a nebylo to ono. Jakýkoliv sýr je podle mě lepší přidávat do tohoto jídla až na talíři a zároveň ozdobit lžící zakysané smetany a kapkami olivového oleje lisovaného za studena.

Dospělácké verzi také neuškodí čerstvě mletý pepř ;)