Přírodní rybí filet se zelím "pak choy"

19.11.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

V našich končinách by se měly kvalitní ryby jíst daleko častěji, než je zvykem. K rybě se hodí jakákoliv zeleninová příloha. Výhoda jídla je ta, že je dobře stravitelné a samozřejmě zdravé.

Budete potřebovat

Postup

  1. Rybí filety pokapejte citronem a nechte chvíli odležet. Rybu osušte, aby nebyla zbytečně mokrá, lehce osolte, opepřete a posypejte celým kmínem.
  2. Na teflonové pánvi rozpalte olivový olej a rybu z obou stran opečte. Záleží na tloušťce filetu, každou stranu opékejte cca 4 minuty. Ryba je rychle hotová. Někdy ji neopékám, ale podusím pod pokličkou.
  3. Připravte si zeleninovou přílohu. Vrchní lístky zelí „pak choy“ odřízněte, omyjte, osušte a minutku (ne více) poduste na trošce jemně pokrájené cibulky, kterou jste předtím nechali zesklovatět na olivovém oleji. Zelí dle chuti osolte. Pak choy můžete nahradit čerstvým špenátem a připravovat stejně. Základem je oba druhy zeleniny připravovat velice krátce. Kouzlo je v čerstvosti.

Jako přílohu můžete zvolit třeba výborné [bramborové pusinky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/bramborove-pusinky "Recept na bramborové pusinky")

Co je to pak choy?

Pak choy je rostlina příbuzná mangoldu, tradiční zejména v asijské kuchyni. Můžeme ho konzumovat i syrový např. v salátech. Pak choy je vynikající dušený v různých asijských směsích nebo jako příloha právě k rybám či plodům moře. Lístky a košťály zpracováváme zvlášť, každá část vyžaduje jinou dobu úpravy.

Pak choy je vlastně „čínské zelí“. Zelí, které potkáváme v supermarketech, světlé s podlouhlými listy, není vlastně čínské, ale pekingské. To pro přesnost. Pokud byste měli možnost koupit tuto rostlinku, určitě po ní sáhněte, protože si pochutnáte. V zahradnictvích jsou běžně k dostání i semínka čínského zelí „pak choy“, takže je možné si ho i vypěstovat na zahrádce.

Já jsem se s touto rostlinkou seznámila v rámci biobedýnky, kde na mě vždy čeká nějaké překvapení a musím si pak rozšířit obzory ;)

Dobrou chuť!

Kamila