Pórkovo-cuketová polévka s pohankovými vločkami

22.11.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Zvláštnost polévce tentokrát dodávají pohankové vločky. V kychyni mají široké využití, v tomto případě posloužily k zahuštění. Na rozdíl od jáhlových vloček je potřeba počítat s jejich specifickou pohankovou chutí. Ta je ale lehce "utopená" v tom množství zeleniny.

Pórek, cuketa i pohankové vločky vyžadují jen pár minut vaření, proto je celá polévka bleskovou záležitostí.

Budete potřebovat

Postup

  1. Na oleji orestujte pokrájený pórek.
  2. Po chvíli přidejte nakrájenou omytou cuketu včetně slupky.
  3. Zalijte vývarem tak, aby byla zelenina ponořená a přidejte 6 lžic pohankových vloček.
  4. Vařte asi 5 minut a pak do hladka rozmixujte.
  5. Na závěr dle chuti lehce osolte a zjemněte zakysanou smetanou. Dořeďte vodou nebo vývarem do požadované konzistence.

Pohankové vločky jsou samy o sobě trochu slané, proto jsem pro děti již nedosolovala. V případě potřeby lze dospělým dále dochutit třeba trochou kari nebo česnekem.

... a opečenými krutony rozhodně nic nezkazíte :)