Zdravá pomazánka s vejci a olivami

03.01.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Pomazánky z vajec jsou vděčnou záležitostí. Máte-li rádi olivy, přidejte si jich do pomazánky, kolik chcete. Množství ingrediencí jsem přesně něuváděla, odhadněte podle toho, pro kolik lidí pomazánku chcete připravit.

Budete potřebovat

Postup

  1. Vejce uvařte na tvrdo a nasekejte na jemno, případně protlačte přes mřížku.
  2. Olivy nakrájejte na jemná kolečka, nebo posekejte nožem, případně v robotu.
  3. V misce rozmíchejte smetanový sýr, žervé, pomazánkové máslo, zkrátka, co vám v tu chvíli vyhovuje. Každopádně se podívejte na složení, aby se jednalo o "čistý" výrobek bez zbytečných aditiv.
  4. Pak už jen přidejte nasekaná vejce a olivy.
  5. Promíchejte a dochuťte solí, hořčicí, případně trochou sojanézy.

TIP

Pokud vám olivy chutnají, rozhodně se vyplatí zařazovat je do jídelníčku pravidelně, jelikož mají celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Olivy je možné přídávat do těstovin, zeleninových salátů, pomazánek nebo jako přílohu třeba k sýrům. Pokud máte problémy s trávením, můžete před jídlem podpořit tvorbu žaludečních šťáv tím, že si dáte pár oliv. Na našem trhu si musíte hodně vybírat, spousta oliv je dost podřadných a chuťově mají velmi málo společného s olivami, které se nabízejí ve Středomoří.