Polníček s medovo-citronovou zálivkou a marinovaným tempehem

04.03.2017 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Já mam vždycky pocit, že bych se z tohoto jídla najedla snad i očima. Mam ráda všechny druhy zelených listů od obyčejného salátu přes polníček, špenát až po rukolu. Listy pak pokaždé ochutím, jak mám zrovna náladu. Jogurtovým dresingem nebo vymazlenějším caesarem, někdy ušlehám jen citron s hořčicí a medem, jindy jen opepřím a zakápnu olivovým olejem a balsamikovým octem. V salátu ale nesmí chybět bílkovina, aby nebyl "hladový". Teď jsem doma měla tempeh, ráda ale používám i řecký sýr nebo mozarellu.

Budete potřebovat

Postup

  1. Polníček properte pod tekoucí vodou a nechte pořádně odkapat.
  2. Tempeh nakrájejte na kostičky a krátce opečte na olivovém oleji.
  3. Připravte si krémovou skadkokyselou zálivku tak, že metličkou ušleháte půl na půl olivový olej s citronovou šťávou. Ochuťte medem a špetkou soli.
  4. Polníček pak už jen smíchejte se zálivkou a na talíři obložte kousky tempehu a opraženými dýňovými semínky.

TIP

Tempeh se používá jako rostlinná bílkovina. Jedná se o fermentované slisované sojové boby. Rozhodně si pohlídejte bio kvalitu a také celkové množství. Pamatujte na to, že zdravé neznamená dietní. Tempeh je kalorický, proto není na místě zakousnout k večeři celé balení :-)