Polenta se šunkou, rajčaty a sýrem - skvělé jídlo za 5 minut

28.05.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Toto jídlo můžete mít za 5 minut na stole. To vše díky zázraku jménem [instantní polenta](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/polenta-instantni "instantní polenta"), kterou máte hotovou do dvou minut. Pak už jen stačí hodit na pánvičku pár ingrediencí, krátce orestovat a je hotovo. Z polenty lze tvořit také knedlíky, noky, nechat ji ztuhnout a ogrilovat. V našich končinách se polentě možná trochu křivdí, ono se to s ní ale musí umět. Třeba takoví Italové umí z této „kukuřičné kaše“ vykouzlit hotové lahůdky. Třeba taková polenta zapečená v troubě spolu se sýrem a houbami, to je skvost :-)

Z výživového hlediska se jedná o kukuřici se všemi pro a proti. Kukuřice není žádná superpotravina, nedá se srovnávat třeba s takovou [quinoou](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/quinoa "quinoou"), která má daleko výhodnější zastoupení aminokyselin, jídelníček má být ale pestrý, proto je dobré polentu občas zařazovat.

Budete potřebovat

Na polentu

Na směs

Postup

  1. Nejdříve si připravte polentu. Návod naleznete na obalu. Pokud by byl návod na nic, dělá se následovně. Vroucí vodu v hrnci odstavte z plotny, osolte a vmíchejte polentu. Za minutu je hotová. Pro hustší či řidší konzistenci přidejte buď polentu nebo vodu. Polentu je chutné zjemnit máslem, někdo zjemňuje i mlékem nebo trochou smetany. Tradiční polenta se ale připravuje pouze s vodou. Na menší množství udělejte kaši z 0,5 litru vody, větší množství polenty pak z 1 litru vody. Zpravidla platí, že na 0,5 litru vody vsypete cca 125g polenty. Pokud chcete jemnou, více kašovitou polentu, tak můžete vždy doředit trochou další vody, případně mléka.
  2. Pak už stačí na pánvičce připravit oblíbenou směs. Může se jednat o sýry, zeleninu, luštěniny, maso, tempeh, seitan apod. Tentokrát padla volba na výraznou variantu s plísňovým sýrem a šunkou.
  3. Na troše olivového nebo řepkového oleje orestujte jarní cibulku (lze vynechat), po chvíli přidejte na kousky nakrájenou nebo natrhanou šunku, na půl překrojená cherry rajčátka a vše pár minut restujte.
  4. Na závěr přidejte sýr a odstavte z plotny.
  5. Do talíře rozprostřete kaši a do jejího středu naneste připravenou směs. Na ozdobu můžete použít čerstvé bylinky.

Plísňové sýry a zdraví

Plísňové sýry by se měly konzumovat střídmě. Z pohledu zdravého životního stylu vlastně nepřináší žádné výhody. Měli bychom je chápat spíše jako potravinu sloužící k zatraktivnění chuti některých pokrmů, než jako běžný mléčný výrobek. Tyto sýry obsahují většinou velké množství**tuku**, nejsou tedy vhodné, pokud chcete nasycené tuky omezit. Plísňovým sýrům by se pak měly vyhýbat malé děti a těhotné ženy. Sýry vždy kupujeme co nejčerstvější a následně pak dbáme na jejich správné uchovávání v chladu a uzavřené dóze.

Dejte [polentě](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/polenta "polentě") šanci a zjistíte, kolik dobrých jídel z ní lze vyrobit...