Pohanková polévka se zeleninou - jednoduchá a rychlá

22.03.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Pohanka je výživná bezlepková obilovina bohatá na rutin, která si v našem jídelníčku zaslouží rozhodně více prostoru, než je u většiny lidí obvyklé. Dříve jsem doma měla pytlík pohanky "aby se neřeklo", ale pořádně jsem nevěděla, co s ní. Postupně zdomácněla a používám ji na mnoho způsobů. Výborné jsou z ní POHANKOVÉ KARBANÁTKY, z pohankové mouky pak zase POHANKOVÉ PALAČINKY, které jsou skvělé na slano i na sladko. No a takový VALAŠSKÝ KONTRABÁŠ, ten nemůže zklamat :-)

Budete potřebovat

Postup

  1. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty pak orestujte na řepkovém oleji nebo přepuštěném másle.
  2. Zalijte litrem vody nebo vývaru a přidejte na malé kostičky nakrájené 2 brambory a propláchnutou pohanku.
  3. Vařte do změknutí brambor, pohanka pak v polévce případně sama "dojde". Maximálně 15 minut.
  4. Dochuťte polévku trochou soli a čerstvě nasekanou petrželí.

U receptu není ani tak důležité, zda dáte více či méně zeleniny nebo pohanky, hlavní je, aby toho všeho dohromady nebylo zkrátka moc. Tato polévka se mi dle představ povedla až napotřetí. Předtím jsem té pohanky dávala požehnaně. Ta pak nabobtnala a v polévce stála lžíce. Méně je více ... :-)