Pikantní rajčatová polévka s ajvarem

02.07.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Zelenina by se měla jíst jak čerstvá, tak tepelně upravená. U rajčat to platí dvojnásob, protože tepelně upravená jsou lépe stravitelnější a tělo snáze využije hodnotný antioxidant lykopen.

Mezi jednoduché oblíbené recepty s rajčaty, které dělám pravidelně, patří tyto spaghetti al pomodoro nebo různé verze krémových polévek, které ladím a obohacuji podle toho, zda jsou myšlené pro dospělé nebo děti, zda se hodí spíše k obědu nebo večeři.

Do rajčatové polévky s oblibou dávám ajvar, který pochází ze srbské kuchyně a jedná se o pikantní směs červených paprik, lilku, česneku a chilli. Kvalitní ajvar koupíte běžně jako hotový výrobek ve sklenici, není tedy nutné podstupovat náročný proces jeho poctivé přípravy, kdy se lilek a rajčata nejdříve pečou na desce na otevřeném ohni a poté několik hodin dusí.

Budete potřebovat

Postup

  1. Nakrájejte cibuli a orestujte ji krátce na olivovém oleji. Přidejte kousky čerstvých rajčat a chvíli restujte.
  2. Zalijte nejlépe zeleninovým vývarem tak, aby rajčata byla akorát ponořená. Ochuťte solí nebo využijte směs k ochucování pokrmů, což je většinou směs soli a sušené zeleniny. Prodává se v bio kvalitě, samozřejmě bez konzervantů. Povařte asi 15 minut.
  3. Polévku dochucuji až pár minut před koncem varu, aby si některé suroviny ponechaly více výživných látek. Až nakonec tedy přidávám ajvar a česnek, 2 minuty provařím a rozmixuji do hladka.
  4. Nakonec polévku obohatím velkou hrstí čerstvé na jemno nasekané petrželky a na talíři doplním o kousky balkánského sýra. Ráda přidávám ještě dýňová semínka. Ideální je dát je do polévky čerstvá, když se ale krátce na sucho opraží na pánvi, mají úplně jiný chuťový rozměr.